Akevittgravet laks

Gravet laks er noe vi spiser mye av her til lands. Men de fleste kjøper den ferdig. Det er så enkelt å lage, og det er billig å ordne selv. Akevittgravet laks er en variant som er ganske standard rundt omkring. Du må gjerne eksperimentere med andre typer sprit eller krydder.

Akevittgravet laks

Denne oppskriften gjelder for to hele sider laks. Det kan kanskje være litt mye for små husholdninger, men det er bare å dele oppskriften i 2 eller 4. Og husk, det tar 4 dager, så begynn i tide.

Noen graver i kun 3 dager, men jeg liker å strø et lag med salt/sukker i mellom etter 2 døgn, og da trenger den det ekstra døgnet.

Jeg brukte følgende:

  • 2 hele sider laks
  • 1 kg salt
  • 800 gram farin
  • 2 ss malt hvit pepper
  • 6 cl akevitt
  • 1 stor bunt dill

Det første som må gjøres, er å rense laksen. Skjær vekk fett langs kanten, ta vekk synlig ben så godt som mulig. La skinnet være på. Skyll laksen godt i kaldt vann.

Bland sammen sukker, salt og pepper i en bolle. Grovhakke dill og ha i en annen bolle. Strø et lag salt/sukker i bunn av en form med litt kanter.

Legg en side laks i bunn med skinnet ned. Hell halvparten av akevitten på laksen og gni det litt forsiktig inn

Gni godt med salt/sukkerblanding på laksen.

Legg et stort tykt lag med dill på.

Gni et godt lag med akevitt og salt/sukker på den andre siden med laks, akkurat som du gjorde med den første, og legg den oppå med skinnet opp.

Strø et lag med salt/sukker på skinnet og gni den forsiktig inn.

Legg plastikk over.

Laksen må ligge i press. Her er det bare å bruke fantasien. Jeg brukte to tallerkener, og satte en kjele med noen pakker sukker i.

Sett i kjøleskap.

Snu laksen hvert døgn, så den som lå nederst, ligger øverst. Og hell av væske.

Etter 2 dager (48 timer), strø et tynt lag med salt/sukker mellom lakseskivene og legg i press igjen.

Etter 4 dager er gravlaksen ferdig.

Skjæres opp i tynne skiver.