Hjemmelaget blåbær-gelé

I vårt land har vi mye god blåbær. En rask god bruksområde på disse, utenom å spise de ubehandlet, er hjemmelaget blåbærgelé. Og det er jo godt, uansett hvor ung eller gammel du er.

Blåbær er jo også veldig sunt. De inneholder masse vitaminer og antioksidanter som kroppen trenger.

blabaergele6

Denne oppskriften gir ca. 4 porsjoner.

  • 300 gram blåbær
  • 0.4 liter vann
  • 6 ss sukker
  • 1 sitron
  • 10 plater gelantin

Dette er utrolig enkelt.

Legg gelantinplatene i kaldt vann så de mykner.

Skyll blåbærene og ha de i en kjele sammen med vann og halvparten av sukkeret. Behold resten av sukkeret til å smake til senere. Noen blåbær er søtere enn andre, også handler det om hvor glad du er i søtsaker.

blabaergele2

Kok opp kjelen. La det småkoke i 4-5 minutter. Blåbær trenger ikke lange stunden før de både er myke og føyelige.

blabaergele3

Med en visp eller stavmikser, knus bærene i kjelen for å trekke frem de siste smakene. Klem i saften fra sitronen. La det småkoke i 2-3 minutter til.

Smak på den varme “saften” din og tilsett mer sukker etter ønske. Rør til sukkeret er oppløst, og smak til på nytt for å være sikker. Som regel vil jeg si at den skal være litt søtere enn du liker for å få frem nok smak etter at den har blitt nedkjølt. Jeg trengte som sagt totalt 6 spiseskjeer sukker for at jeg skulle bli fornøyd. De som vil/trenger, kan selvsagt erstatte sukker med kunstige søtningsmidler.

Så er det opp til deg om du vil ha den litt bondsk og robust med noe å tygge i, eller glatt og fin. Jeg snakker da om å sile eller ikke. Jeg silte den. Ha den deretter tilbake i kjelen og varm den opp igjen.

blabaergele4

Vri ut vannet fra gelantinplatene og tilsett de i den varme kjelen. Rør rundt til det er oppløst. Det må ikke koke nå.

Hell oppi egnet serverings-skåler. Jeg brukte 2 forskjellige typer. Noen i glass, for å servere som den er, og i noen skåler som er til for å snus på en tallerken. Kanskje du bare vil bruke en form?

blabaergele5

La det avkjøles skikkelig, men vent gjerne en time før du setter de i kjøleskapet.

Jeg liker veldig godt vaniljesaus til.

blabaergele7