Løkens myter. Fakta eller løgn?

Det dukker stadig opp artikler om løkens myter med jevne mellomrom. Og så deles det på Facebook og andre sosiale media i rekord fart. Ja noen aviser lar seg også rive med.

lokenmyte

Myten sier bl.a. at:

  • Om du deler en løk og legger den ved siden av senga, og rundt omkring i rommene, vil den tiltrekke seg bakterie og / eller virus så du slipper å bli syk.
  • Om du skjærer skiver med løk og legger de som en såle under føttene, inni en sokk, vil den trekke ut bakterie, virus og/eller negative energier.
  • Om du har en oppskåret løk i kjøleskapet, bør den kastes etter et døgn fordi den har tiltrukket seg masse bakterie.
  • Løken kan kurere hoste, astma, ja til og med hår-tap.

Jeg har googlet og googlet, og lest et mangfold av artikler for å finne ut av om dette er fakta eller løgn.

Løken har ingen egen magnetisk tiltrekning på virus og bakterie. Å tro at den griper ut i luften, trekker eller lokker virus til seg, og så holder på den er ganske enkelt vitenskapelig umulig.

Om du deler en løk og har den ved siden av senga, vil den ikke ha noe mer effekt enn om du skar en pultost og la på nattbordet. Den vil gi noe lukt. Men om en virus eller bakterie er i luften, vil sjansene for at den lander på deg være større enn at den blir tiltrukket av og attpå til lander på den lille løken, ganske enkelt fordi du er et større mål, samt beveger på deg.

Om du skjærer løk i skiver og har det som en såle inni en sokk, vil sokken og føttene dine lukte som løk. Å tro at virus eller bakterier skal ta blodåre-motorveien ned til føttene dine for så å trenge ut gjennom huden og inn i løken er ren science fiction. Om den hjelper mot tåfis har jeg ikke sjekket.

Om du har oppskåret løk i kjøleskapet, bør den faktisk kastes etter noen døgn om du ikke har den pakket inn. Ikke fordi den er farlig. Men all mat som ligger i kjøleskapet udekket kan risikere smitte fra andre varer og evt. bakterie som lever inni der. Kjøleskapet ditt er ikke så rent som du tror! All oppskåret mat som du legger i kjøleskapet bør pakkes inn i plast eller egnet forpakning. Løken er hverken mer eller mindre farlig enn potetene eller salamien din, men den kan fort gi fra seg smak og lukt som smitter til andre produkter.

Har løken blitt svart, har den råtnet, som all annen mat kan om den ligger lenge fremme. Og det skjer ikke på et døgn.

Løk er sunt! 

Løken kurerer ikke hoste eller astma, og gir deg dessverre heller ikke håret tilbake. Men den inneholder en god del sunne stoffer som antioksidanter og vitaminer som kan hjelpe disse og andre plager. Ja den er helsefrembringende som bare pokker.

Bama sier følgende:

Helseverdiene i løk
Det finnes en rekke sunne innholdstoffer i løk. Disse kan deles i tre hovedgrupper; antioksidanter, svovelforbindelser og karbohydrater. Disse stoffene er med på å gi løken dens helsebringende gevinster

– Løk forebygger hjerte- og karsykdommer
– Løk reduserer kolesterolnivået i blodet og blodtrykket
– Løk beskytter mot mange former for kreft
– Løk har en bakteriedrepende virkning og kan virke som et naturlig antibiotikum
– Løk motvirker beinskjørhet
– Løk er bra for astmatikere og allergikere
– Løk har anti-diabetisk virkning

Men dette skjer når du spiser løken, ikke når du setter den på et podium!

Spis mer løk fordi det er sunt, men ikke tro på mytene.

P.s. Hel løk bør aldri pakkes inn i plast. Da blir den fuktig og spirer veldig raskt, evt. råtner. Løk trenger du ikke lagre i kjøleskapet i det hele tatt (selv om det går bra). Lagre den mørkt og i romtemperatur, gjerne i en papirpose.


One comment

  • Reidunn Hilde Vist

    Fulgte et råd i går kveld=Oppskjært rødløk på nattbordet ga meg følgende reaksjon! Hostekule uten like! Hostet så mye at jeg måtte fjerne det fra rommet! Fikk opp mye i denne situasjonen!Bakgrunn for utprøvingen var bihulebetennelse bronkit/lungebetennelse som jeg hadde fått Apocillin 1 g×4 i 7 dager,+ Cosylan og bronkyl for!
    Mvh

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.