Skal lammeskav redde overskuddslagrene til produsentene?

Jeg ser i disse dager en hel del reklame for lammeskav fra Gilde.

Lammeskav er egentlig et spennende produkt som jeg gleder meg til å prøve allerede i kveld.

Men jeg klarer ikke helt å bli kvitt en vond smak i munnen.

Det meldes stadig om at bl.a. Nortura sitter med tusenvis av ton med lam og sauekjøtt på lageret. En av påstandene er, at nordmenn ikke spiser så mye lam og sau utenom påske og høst. Les et eksempel her .

For meg er dette ren svada og “bullshit”. Et utsagn er “Hvis man dumper prisene, selger man kanskje enda mer. Men samtidig skaper man kunstig oppfattelse av hva maten egentlig skulle kosta.”

Ja da er det selvsagt bedre å la det ligge på fryseren i noen år. (sarkasme)

Hvem er det som bestemmer hva en vare burde koste?

Det er det konsumer, altså deg og meg som bestemmer. Hva er vi villig til å betale for et produkt? Ikke hva en leverandør ønsker å tjene for å kjøpe en ny Lade Gaard. Sauebonden har allerede fått sitt stakkarslige beskjedne bidrag på mellom 35 og 40 kr. kg for lam uavhengig av om det er lår, kotelett eller indrefilet, så han fortjener ros og holdes utenom denne diskusjonen.

En må ha varene til salgs, før en kan klage over lite interesse! 

Jeg er over middels interessert i mat-handel. Jeg tråler nesten daglig butikker etter noe nytt og godt å lage til frokost, lunsj eller middag. Lam er sjeldent å finne i vanlig butikker utenom påske og høst. Sau er umulig. Om det ikke finnes i butikken, blir det umulig å kjøpe.

Og ja, nordmenn er kanskje ikke storkjøpere av lam eller sau. Hvorfor? Når det først er i butikken, er det overpriset. Unntaket er kampanjene som kjøres til nettopp påske eller høst. Da er lammelår å finne til så lite som 59,- pr. kg.

To uker senere er lårene enten borte eller satt opp i pris til det dobbelte. Alt annet som filet, stek osv finnes sjeldent til under 200 kroner kiloen utenom disse periodene. Unntaket er kanskje lammekoteletter som en kan finne gjemt unna nederst i fryseren på større kjedebutikker, da til en pris av 169-189,- pr. kg.

Nå har altså Gilde valgt å promotere lammeskav. Jeg fant det i fryseren i butikken i dag.

Av en eller annen merkelig grunn hadde jeg først sett i ferskvaredisken, og funnet en variant fra Skjeggerød. Om det er fersk er vel tvilsomt, selv om det ikke står noe steder at det har vært frossent. Det er vel lovpålagt?

Den var på tilbud så jeg endte opp med den. Men la oss nå se bort fra at den var satt ned i pris.

Orginalprisen før avslag på Skjeggerød sin var Kr. 233,- pr. kg.

Prisen på Gilde sin fryste var Kr. 249,67 pr. kg.

Alle priser tatt hos Coop Extra 13. mars 2018

Pris på lammeskav på Coop Extra 12. mars 2018.

Dette er altså hva matkjedene og leverandørene vil ha for avskjæret sitt. Det faktum at jeg fant, til min overraskelse, hel frossent lammelår til 59,- pr. kg. i dag i enden av samme fryser gjør meg litt forvirret. Jeg får altså nesten et helt lår for prisen av en liten pakke avskjær.

Ja du tror kanskje at det er bedre kjøtt i pakken med strimler? Nei da. Strimlene kommer fra lår og bog.

Lammestrimler fra lår som det står på pakken til Skjeggerød.

Og her er link til Gilde sin side om Hverdags-lammeskav som bekrefter at det er fra bog.

OK, forsvaret til leverandørene er selvsagt at du som kunde må betale for arbeidet tilknyttet det å partere/skjære opp kjøtt, og det følger ikke med ben. Jeg kjøper den. Delvis.

Men hvor mye av dette er avskjær fra arbeidet som foretas når en skjærer ut benet for å surre steker? Jeg aner ikke. Men når avskjær (skav) koster mer pr. kg. enn koteletter og stek, så bør leverandørene tenke seg nøye gjennom hva de driver med. For en stek i dag (sjekket flere butikker) koster 169,- pr. kg.

Den sure smaken i min munn kommer av at jeg føler meg lurt trill rundt av en reklamekampanje for et produkt som er overpriset noe hinsides!

Kjøp heller et helt lår. Eller om du ønsker rent skav, kjøp en surret stek og skjær det opp i strimler. Du sparer penger, får bedre kjøtt og du slipper den vonde smaken i munnen som jeg har i dag.

Min enkle mening er, det er griskheten til matkjedene som er skyld i manglende salg av lam og sau. Derfor sitter de også med lammekjøtt som er 2 år gammelt på fryseren! Lammeskav kommer ikke til å redde overskuddslageret!Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.