Test: Folkets Dåhjort Ytrefilet

Av og til må en koste på seg litt dyr eksklusiv mat. Det finnes jo anledninger som fortjener det. Og da er en av mine favoritter vilt.

Et av de beste butikkene i Oslo for å finne noe godt å spise, etter min mening, er Ultra Colosseum. Der kan jeg vandre mellom ferske og frosne spesialiteter i timesvis.

Den spesielle anledningen denne gang, var nyttårsaften.

Jeg endte opp i frysedisken for vilt, og fant Dåhjort fra Folkets.Dahjort1Dåhjort, eller dådyr om du vil, er ikke så alt for vanlig i Norge. Det er noe oppdrett, men de finnes egentlig ikke naturlig. Det hender noen eksemplarer forviller seg fra nabolandene, eller rømmer fra sitt fangenskap. På de britiske øyer er det flust av dette dyret som egentlig stammer fra Lilleasia og Middelhavet.

Ytrefileten jeg kjøpte her var ikke rimelig. Det kostet 189,- for 400 gram. Det gir en kilopris på kr. 472.50. Så er det verdt det tro?

Fileten som var frossen, ble tint i romtemperatur i ca. 8 timer. Det anbefales nok tining i kjøleskap over natten, men jeg hadde ikke tid til det. Det skulle etes i dag. Filetene så utrolig fine ut. Var kanskje litt sleivete kuttet på ene siden, men kjøttet så veldig bra ut.

Ytrefileten ble krydret med grovt sjøsalt, nykvernet pepper og bare et svakt dryss med hvitløkpulver.

Dahjort2

 

Deretter satte jeg på en stekepanne med nøytral olje, over sterk varme.

Fileten ble først brunet på begge sider, før jeg skrudde ned varmen og stekte de ferdig, ca. 3 minutter på hver side. Det anbefales en kjernetemperatur på 58 grader. Men det er ikke så lett å treffe den temperaturen med så smale fileter. Et termometer er nesten umulig å plassere riktig inni dette kjøttet. Min anbefalning er “less is more”. Er du i tvil om den er ferdig, så ER den ferdig. Bedre med litt for lite, enn litt for mye stekt.

Dahjort4

Jeg la filetene på benken, og lot de hvile i 5-6 minutter, for at saftene inni skulle roe seg.

Jeg serverte dette med sjampingjong-stuing, mandelpoteter, ripsgele og en fløte/portvin saus. (Fløte i pannen etter at filetene er stekt, skrap i bunnen, tilsett portvin). Jeg ønsket naturlige milde smaker, som ikke dominerte for mye i forhold til kjøttet.

Konklusjon:

Dette var nydelig. Perfekt konsistens, den var utrolig mør, uten at den ble mosete. Det skal vær litt motstand mener jeg, så en vet at en ikke spiser barnemat. Dette var perfekt.

Smaken var også fabelaktig. Ikke så mye viltsmak som rensdyr, men mer smak enn elg og hjort. Som pakken sier, viltkjøtt med mild naturlig smak og det hadde de 100% rett i.

Jeg skal gå så langt som å si at dette var det beste viltkjøttet jeg har smakt i 2014. Så finner du en pakke med dette i butikken din, ta på deg spanderbuksene og kjøp. En pakke på 400 gram holder til 3 vanlige mennesker, eller 2 ungkarer.

Terningkast 6


2 comments

  • Runar

    Fulgte oppskriften.(hadde rødvin i sausen). Utrolig fint og veldig mørt. Men kanskje vel mildt. Hadde ventet litt mer smak. Uansett anbefaler jeg dette kjøttet.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.