Test: Frossen sei i blokk fra Lerøy

Det er ikke ofte jeg kjøper frossen fisk. Og det er ikke ofte jeg legger ut en test om det.

Usikker på om det noen gang har skjedd før faktisk.

Men faktum er at det hele begynte med barndomsminner.

Jeg spiste ikke mye fisk som liten. Det skyldtes som regel tilgjengelighet, og det faktum at siden jeg ikke ble oppvokst på fisk, var jeg nok ganske vanskelig som barn på det området. Det verste jeg visste var fiskeben i maten.

Men et godt minne jeg har fra en periode hos min bestemor, var seibiff med løk. Laget på god gammeldags måte, husker jeg at dette var det beste jeg visste om fra fiskeverden på den tiden.

Men fisken, den var altså frossen og i blokk den gangen også. Ja ikke Obos-blokk, men presset og pakket i unaturlige firkanter før det ble fryst.

Når jeg vandret forbi frysedisken her om dagen, så jeg denne pakken liggende, og barndomsminnene kom veltende frem. Jeg fikk lyst på firkantet seibiff med løk.

Jeg leste litt på pakken for å se hvordan Lerøy anbefalte å behandle denne blokken. De skriver bl.a. “Tining: Fisken tines i romtemperatur i 30 minutter eller i mikrobølgeovn i 1 minutt. Tilberedes umiddelbart mens fisken ennå er delvis fryst.”

Dette kan du bare glemme. Etter 30 minutters tining på mitt kjøkken med bra romtemperatur (Jeg ville ikke bruke mikrobølgeovn), hadde ikke fisken begynt å tine i det hele tatt. Jeg anbefaler minst 1 time for at blokken skal begynne å bli litt håndterbar.

Jeg ville som sagt lage seibiff med løk.

Så jeg hadde en del mel på en tallerken, og blandet inn salt og pepper.

Delte så seien i stykker, og melet den.

Jeg melet den godt, passet på at det var et godt lag med mel på begge sider.

Delte så opp en løk i skiver.

Hadde rikelig margarin i en varm stekepanne, og lot det bli brunt og varmt. Ja bruk rikelig, melet vil ta til sei en del av margarinen. Smør er selvsagt også godt å bruke.

Stekte deretter seien sammen med løken. På pakken står det 5 minutter på hver side til fisken er gyldenbrun og gjennomstekt. Legg til 3-4 minutter på hver side her. Den ble ikke gjennomstekt av den anbefalte tiden.

Serverte den sammen med kokte poteter og råkost. Fett fra pannen toppet det hele.

Dette var overraskende godt. Ja jeg vil påstå det var utsøkt!

Konklusjon:

Det er sjeldent jeg anbefaler frossen fisk. Fersk fisk er selvsagt best. Men det finnes noen gode grunner til å kjøpe frossen.

Tilgjengeligheten er selvsagt en av de. Denne fisken finner du i frysedisker land og strand rundt.

En annen grunn, den er benfri. De har fjernet alle ben fra fisken. Jeg spiste opp hele pakken (på under 30 minutter) og fant ikke et eneste ben. Så om du har barn som ikke liker fisk pga små fiskeben, er dette helt perfekt. De skriver riktignok en liten advarsel om at selv om de gjør sitt beste, kan det forekomme ben. Men som sagt, min var perfekt og benfri.

La oss ikke glemme at fisk er veldig sunt også.

Alt tatt i betraktning, kan jeg ikke annet enn å anbefale Sei uten skinn og ben fra Lerøy. Smaken var bra. Den var lett å håndtere, selv om du nok må beregne 30 minutter mer tining samt steke den noen minutter lengre enn det de anbefaler.

For meg ble dette et perfekt måltid med seibiff og løk, som gjenskapte gode barndomsminner.

Terningkast 5

Om du vil fore barna med fisk, eller som meg, vil gjenskape gamle kulinariske begivenheter, løp og kjøp! Du finner den i frysedisken nær deg.


4 comments

 • Jørn Vavik

  Enig med tining i iskadt vann.
  Denne metoden er brukt generasjoner. “Sjøt isen” på trøndersk. Viktig : Ta vare på tinevæsken. Bruk den i seibiff, fiskmat. I kjøttretter hvis kjøtt. Tinevæsken (bindestoffet) er en naturlig del av fisken/kjøttet.
  I fersk, ikke frossen vare ser du den ikke, den er i kjøttet. Uten bindevæsken kan frossen vare lett bli tørrere enn fersk ved tilberedning.

 • Runar

  Hei, har spist masse fisk i barndommen og elsket det! Det er like godt som fersk. Reagerte litt på at du stekte i blokker. Ville selv ha tint det slik at all fisk hadde løsnet, men du sier jo at det fungerte med blokker så da er vel det riktig også. Seibiff bringer gode minner tilbake og det gjør også Prinsefisk som du kanskje kjenner til? Og i julen etter noen dager med kjøtt serverte mor kokt kveite med hvit saus, poteter og gulrøtter. Fantastisk godt og fra frysern. Det var jo ingen båter som leverte fersk fisk i jula…

 • Tips fra en leser angående tining:

  Jeg har et tips om tining og det gjelder tining av hva som helst i grunnen. Både fisk og kjøtt beholder beste kvalitet (utfra forutsetningene som fryst vare) om du tiner det slik og i tillegg går det fort:
  Tin frosne matvarer i kaldt vann. Dersom forpaknigen inneholder mye luft eller ligger i papp, flytter du den frosne klumpen over i en pose først og senker den i vann. Vannet vil trekke frosten ut (det dannes faktisk is utenpå) i stedet for å presse frosten innover. Dette vil skje om du legger det i varm vann. Ganske raskt vil den beinharde isen være borte fra fiske-/kjøttklumpen og ila. halvtime vil fisken/kjøttet være ganske medgjørlig å tilberede videre.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.