Stekt torsk med Sandefjord smør

En god fiskemiddag må til noen ganger. Og jeg fikk lyst på en i dag.

Først litt om dagens råvarer.

Torsken var av type frossen ”gourmet”. Ja da, bare å begynne å rope ut. Jeg valgte det fordi:

Fersk torsk hadde de ikke på den ICA butikken jeg var i, og siden jeg er lat, gikk jeg ikke til neste butikk. Det er ikke unormalt at fersk torsk ikke eksisterer i butikker, spesielt innover i landet, og jeg mener at en skal spise litt fisk, selv om en ikke får tak i det ferskt.

Den andre grunnen var at jeg lager dagligdags mat på denne bloggen. Meningen er at det skal være enkelt og lett. Frossen torsk har alle i butikken sin, og den er lett å benytte. For all del, får du tak i bra fersk torsk, så bruker du selvsagt det, det er det beste. Som regel da.

Gode råvarer er flott å bruke, men i en travel hverdag, er det ikke alltid at en har tid eller anledning til å finne det. Det er lov å spise godt uansett.

Store poteter tar lang tid å koke. Vi kan se på så store forskjeller som fra 15 minutter for små, til 45 minutter for store. Jeg fant noen franske Amandine poteter til hele 35 kroner kiloen. De er svært små og delikate, men koster flesk. Og siden de er små, er koketiden svært kort. Bruk vanlig poteter til under 10 kr kiloen om du vil, det er bare jeg som overdrev litt i dag.

Så var det maten i dag.

Dette brukte jeg:

  • 3 små stykker torskefilet (Findus Gourmet Torskefilet)
  • Mel, salt og pepper
  • Amandine poteter
  • 3 gulrøtter
  • 1/2 sitron
  • 3 dl kremfløte (IKKE mat fløte)
  • 100 gram fersk smør
  • persille

Først setter jeg på poteter til koking. Siden det er med skall, er det stort sett bortkastet å salte.

Så setter jeg på 3 dl fløte til sausen. Fløten skal koke en stund, så den blir redusert. Den skal bli tykk med andre ord. 3 dl tar ca 10 minutter å redusere, så den blir passe tykk. (Redusere betyr ikke at det blir mindre fordi den har kokt over, så hold øye med den!!)

Jeg ville også ha råkost til denne retten. Raspet 2-3 store gulrøtter, klemte en halv sitron over, rørte litt i den for å fordele sitronen. Frisk god råkost er godt!

Så til torsken. Den skal meles. Jeg tar en liten tallerken, og har en blanding av mel, salt og pepper i denne. Er du usikker på mengden av salt og pepper, kan du godt bare bruke rent mel, og krydre torsken etter at du har vendt den i dette. Kan være lettere å “se” hvor mye krydder en bruker da.

Som sagt, jeg tar den ferdigtinte torskefileten og vender den i melblandingen, og lar den ligge der klar til å stekes.

Nå har fløten kokt seg til å bli god å tykk , så jeg tar den vekk fra platen, og har oppi en blokk fersk, ekte smør på ca. 100 gram, og begynner å sakte røre den rundt. Meningen er at smøret skal røres inn i fløten. Dette betyr at du ikke må slutte å røre i den før alt smøret er smeltet/borte. Sausen bør bli tykkere og tykkere av dette. Obs, også viktig, den må ikke kokes heretter, men hold den varm! Når smøret har blitt rørt inn i fløten, sausen har blitt passe tykk av dette, så har jeg oppi en god porsjon finhakket persille. Vips, Sandfjord smøret er ferdig. Har jeg brukt usaltet smør, kan jeg smake den til kanskje med litt salt. Men selvsagt smaker jeg på den først, for å være sikker.

La denne stå varm, men igjen, den må ikke koke, da sprekker den. Røre litt i den inni mellom andre oppgaver.

Så hadde jeg torsken oppi en varm stekepanne . Bruk en nøytral olje, eller gjerne smør. Begynn med en varm panne, men skru temperaturen ned straks du har stekt den litt på begge sider. Vende den forsiktig noen ganger til den er ferdig. Hvordan finner du ut at den er ferdig? Stikk/skjær forsiktig i den, ramler den fra hverandre, er den ferdigsmiley Det er greit å dele en filet i to for å være sikker når en lager middag hjemme. Ingen som kommer til å klage på maten der, og det er ikke sushi du lager nå.

Så, legg det opp på tallerken og spis.

En annen potet som jeg anbefaler til fiskeretter som dette er persille potet. Kok poteter uten skall, når de er ferdig, tømmer du ut vannet, har oppi fersk smør og mye persille, også ruller potetene i dette. Smaker utrolig godt. Kanskje jeg tar det neste gang, men de dyre potetene mine ville jeg smake naturell i dag.