Støtt kinesisk industri, spis torsk fra Norge!

Findus sin torskefilet er MSC godkjent. Og bra er det. Men kortreist er den ikke. Den er nemlig pakket i Kina.

findustorsk3

MSC (Marine Stewradship Council) sin godkjenning henger høyt den. Det innebærer at metodene som en fisker på, gjøres på en bærekraftig måte. Bestanden blir ikke overfisket, og miljøet rundt blir ikke skadet. Det er strenge krav for å bli godkjent av MSC og det tar tid. Du kan lese mer om det her.

Men det jeg reagerer på, er hva som skjer etter at fisken blir trukket opp av havet vårt utenfor kysten av Norge.

For torsken kommer fra Nord Atlanteren, det tror jeg på. Etter at den blir trukket ombord via trål eller line blir den så frosset ned umiddelbart for å bevare ferskheten. Så langt er alt bra.

Men så tar torsken en reise på mellom 6 og 8 tusen kilometer til en fabrikk i Kina. Der må den nødvendigvis bli tint opp igjen for at de kinesiske arbeiderne (som vi regner med er voksne mennesker med rene nyvaskede hender og gode arbeidsforhold) skal foredle den ferske norske torsken. Den må fileteres og deretter pakket i Findus sine fargerike esker. Og så må den fryses ned igjen. Så blir den sendt 6-8000 nye kilometer før den havner i frysedisken her hjemme. Torsken fra våre nordlige farvann har altså tatt en tur på opptil 16000 kilometer etter at den har blitt fanget.

findustorsk1

Kortreist er den altså ikke. Og siden den er fryst, tint og fryst , kan den vel neppe kalles fersk. Men Findus påstår jo heller ikke at den er fersk. De sier at den “blir nedfryst raskt etter at den er fanget for å beholde den fine kvaliteten”. Hvor lang tid tar den tur/returen til Kina? Hvor gammel er den torsken når den havner på bordet ditt? Godt spørsmål.

Vel, det er jo bra at selv om Kina er forbanna på oss fordi vi gir bort Nobels Fredpris til mennesker de ikke liker, så støtter vi ensidig oppunder industriene deres. Hva skulle vi gjort uten Kina? Foredlet den selv?


Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.