Brassert nakkekottelett

Skjønt, en hvilken som helst kokk med et snev av ett fagbrev, vil henge meg fordi jeg bruker utrykket brasering på noe som skal ta mindre en 20 minutter. Men det bryr jeg meg omtrent like mye om som at jeg lagde Duchess poteter av pose potetstappe i dag.

Hensikten er jo at jeg skal få god mat på under 20 minutter. Også er jeg lei av tradisjonelle nakkekotteletter.

Brasering er også forøvrig noe en oftest gjør med kjøtt (noe fisk) som er litt seigt.
Det går ut på å koke noe i stykker, med en saus, kraft eller veske med smak i.Det kokes som oftest lenge på svak varme.

Jeg hadde saus igjen fra kjøttpuddingen min. Også noen skvetter rødvin jeg ikke hadde drukket opp i helgen. Aner ikke hvordan jeg overså den!

Men først satte jeg på mine falske Duchess poteter. Jeg har skrevet litt mer omfattende om det her. Men i utgangspunktet er det potet stappe (gjerne ekte om du gidder) som ovnstekes/brunes.

Så satte jeg på en stekepanne. Kan gjerne bruke en jern gryte her om du vil.
Litt oliven olje (ikke virgin), krydret nakkekotteletten med salt og pepper, og brunet den på begge sider.
Deretter helte jeg over brun sausen fra i går, sammen med rødvin skvetten som hadde gjemt seg for meg.

Dette skal nå stå å småkoke så lenge du orker. Jeg har tatt utgangspunktet i 15 minutter, men det kan gjerne stå så lenge som en time eller to om du ønsker.
Er det veldig seigt kjøtt en bruker, kan en brasere i mange, mange timer.

Hensikten er som sagt å sette smak på kotteletten, gjennom sausen/kraften. Dette åpner selvsagt for å bruke fantasien. Liker du mexikansk, Tandori, mye hvitløk, mye rødvin. Ja så bare helle dette oppi. Pass på at vesken er litt tynn, da dette skal kokes en stund, og kommer til å tykne av seg selv.
Blir den tykk, så spe den ut litt med vann.

Når magen rumlet, og jeg ikke orket vente noe særlig lengre (15 minutter) så hadde jeg 4 hele Cherry tomater oppi sausen, , lot de små koke i 3 minutter, og servert alt dette med potetene som nettopp hadde blitt ferdig. (Har du tenkt å la det koke lengre, så venter du selvsagt med å sette potetene i ovnen, da de tar bare 10 minutter.)

Variasjon av mat er viktig synes jeg, og denne varianten smakte svært så godt.
Prøv selv!


OK, alt gikk ikke helt som det skulle. Potetstappen min var for tynn, og ovnen ikke varm nok, og da faller potetene sammen til små flate skåler. Så husk at det skal være tykk, tykk stappe. Og de skal brunes kjapt i ovnen, gjerne minst 220 grader, eller under grill.

Tror vi kaller disse potetene for Tower of Duchess. Det jeg gjorde for å redde de var å stable potet skålene oppå hverandre, og inn i ovnen igjen på sterk varme i 2 minutter.
Morsomt og flaut på samme tid. Men det smakte godt, og hvis jeg ikke hadde innrømmet flausen, hadde få sett at potetene så litt rare ut. Mange oppfinnelser som har begynt med uhell her i verden.
smiley