Jambalaya

I dag ville jeg lage Jambalaya.
Det er en rett som antagelig kommer fra New Orleans traktene. Jeg sier antagelig, da det er noe uenigheter her. Men at det er en populær Cajun/Kreolsk rett er det ingen tvil om.

I mine øyne, er Jambalaya en reste rett, som en bruker det en har av kjøtt og skalldyr, og koker dette sammen med ris. Hvorfor det virker som at dette er en reste rett, er siden det finnes utrolig mange varianter, og ingen som kan påstå at de har den orginale oppskriften.
Noen er frekke nok til å kalle det Kreolsk svar på Paella. Vel vel.
Hvis du vil lese helt “ekte” Wikipedia informasjon om Jambalaya finner du det her.

Det passer meg bra at ingen har en ekte orginal oppskrift, siden jeg uansett lager det på min egen måte. Og i tillegg passer det meg godt siden jeg vil bruke opp ris fra i går.

Dette brukte jeg:

 • 3 selleri stenger
  1 hel løk
  6 skiver bacon uten svor
  1 hel paprika
  1 kinesisk (solo) hvitløk
  8 scampi
  3 kopper ferdig kokt ris fra i går.

Først kutter jeg opp alle grønnsakene i relativt små terninger. (På størrelsen med en 50 øring)
Hvitløken fin hakkes, og bacon i kutter jeg i 5 kroners størrelser.

Så setter jeg på en stor kjele. Gjerne en jern gryte.
Så har jeg oppi oliven olje(ikke virgin).
Når dette er blitt varmt, har jeg oppi alle grønnsaker, bacon og hvitløken. Lar dette frese i 3-5 minutter. Rører så det ikke svir seg selvsagt.
Kryddrer dette med Chili, Cayenne pepper, Aromat.
Så har jeg oppi risen fra i går, og rører dette godt sammen. Heller oppi litt vann, ca. 2 dl og tilsetter litt kylling kraft på boks(kan også bruke okse kraft).
Så lar jeg dette stå å småkoke i 10 minutter. Prøver å ikke røre mer en nødvendig, da det vil mose/ødelegge risen siden denne var ferdig kokt.

Så kan du velge, om du vil ha scampi rett oppi kjelen, eller steke den ved siden av. Jeg valgte det siste, og passet da på å krydre de godt meg peppermix, Aromat og hvitløks pulver. Scampi skal ikke stekes mye, bare brune de på begge sider, så er de ferdig.

Så er det bare å legge dette opp på tallerken og servere. Litt grapsete er det, men utrolig godt. Også fikk jeg brukt opp risen.

Tips: Det en skal huske på her er at risen skal små koke sammen med alt det andre, for å få mye smak.
Skal det gjøres enda mer smakfullt, kan du bruk ukokt ris. Bruk samme fremgangsmåte, bare la det koke 10 minutter ekstra.


Uansett er dette en enkel, og smakfull variant av Jambalaya.