Mat og mikrobølgeovner

 

Dette er selvsagt bare myter. Det er overhodet ikke farlig å bruke mikrobølgeovner, så lenge du ikke krabber inni en og lukker døra da. Ok, mat kan bli så varmt, at du brenner både fingre og tungen, men det stopper med det.

mikroovn

En mikrobølgeovn virker ved at den sender mikrobølger ved ca 2500 Megahertz inn i mat. (Mobiltelefonen din bruker 900 og 1800 Megahertz.) Dette får vannmolekyler til å vibrere. Dette skaper friksjon, som igjen skaper varme. Du koker altså maten. Mikrobølger forsvinner umiddelbart når ovnen skrus av, som å skru av en radio, det finnes ikke noen stråling etterpå. Mikrobølger har ikke/sender ikke radioaktive isotoper! Så det engelske uttrykke “nuke it” når en bruker en mikrobølgeovn blir bare feil.

Alle mikrobølgeovner har sikkerhets-dør, som skrur av ovnen når døren åpnes.

Så en annen myte. Mikrobølgeovner koker mat fra innsiden. Feil. Mikrobølgene treffer de første vannmolekylene den finner, så jobber varmen seg innover. De sniker seg ikke forbi det ytterste laget vannmolekyler.  Har du prøvd å tine kjøtt i en mikrobølgeovn? Glemt den inne litt for lenge, og sett at den ene kanten er nesten ferdigkokt? Altså ikke midt i, eller jevnt over det hele. Tetthet og mengde vannmolekyler i produktet avgjør hva som blir varmet først.

Tips. Snu maten med jevne mellomrom. Da får du et jevner resultat. Ofte har du en tallerken i bunn som roterer. Dette hjelper, men snu maten vertikalt også.

Ødelegger den næringsstoffer? Ja og nei. Du koker jo maten. Så ved varmebehandling vil du miste noen næringsstoffer. Men det skyldes ikke mikrobølgene. Det skyldes varmen. Rå grønnsaker vil som regel alltid være sunnere.

Her er en link om du vil lese mer om alt dette.

http://elgringosalsero.hubpages.com/hub/The-Myths-About-The-Dangers-Of-Microwave-Ovens

Å  varme restemat i mikrobølgeovn er jo det vi bruker den mest til. Men en kan bruke mikro`n til å lage mat fra bunn av også.

Obs. Tidene kan variere litt, avhengig av type ovn, og mengde mikrobølger som sendes ut.

Koke grønnsaker. Dette fungerer kjempe bra. Ja jeg synes enkelte grønnsaker blir bedre. Brokkoli for eksempel synes jeg blir knall, og ser mye mer fristende ut. Den bevarer fargen bedre, og fastheten.

Ha grønnsaken i en bolle eller suppetallerken. Ha en liten skvett (ca. 0.5 dl) vann oppi, legg i en ss smør eller margarin og strø litt salt over. Plastikkfolie over så det blir tett. Sett den inn i ca. 3 minutter.

mikrobrokolli1

Bakt potet. OK, den blir vel strengt tatt kokt. Men har du dårlig tid, fungerer dette. Du får ikke et sprøtt og godt skinn, men smaken er slett ikke ille.

Legg poteten i en ildfast-form eller på en tallerken som tåler litt varme.

mikropotet1

Sett mikrobølgeovnen på 5 minutter. Snu poteten opp/ned og gi den 5 minutter til. Voila.

mikropotet2

 

Det finnes egne bøker for matlaging i mikrobølgeovn. Jeg må innrømme at jeg nok aldri kommer til å spesialisere meg innen dette feltet. Jeg er nok litt for gammeldags og trives med kokeplater, åpne flammer og jernkjeler. Men, jeg vil aldri verden slutte å bruke en mikrobølgeovn. Jeg er avhengig av den til reste-maten søndag morgen! Og det er jo helt trygt!

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.