Hamburger med blå muggost og Chipotle BBQ saus

Du finner meg sjeldent på fastfood restauranter, men det betyr ikke at jeg ikke kan nyte en god hamburger. Hamburger med blå muggost og Chipotle BBQ saus er nok uten tvil min favorittburger nå om dagen.

Hamburger med blå muggost og Chipotle BBQ saus

Grunnen til at jeg sjeldent går på tradisjonelle fastfood kjeder, er at de som regel bruker de samme burgerne, men varierer tilbehør og sauser for å sette sammen nye smaker. Jeg synes de er dritt kjedelige.

Det blir som den berømte grisen en putter lebestift på. Det er fortsatt en gris uansett hvor mye du kliner på.

Det finnes selvsagt også mange skikkelige gode hamburger joints nå, og all ære til de. Men siden jeg trives med å lage maten selv, så betyr det jo at en må klare å lage en skikkelige god burger hjemme også. Jeg varierer ofte de jeg lager hjemme, både med hva kjøttdeigen inneholder og tilbehøret.

Og til de av dere som griner på nesen av blå muggost, prøv. Du trenger ikke like muggost på kjeks, for å like smaken etter at den er varmebehandlet sammen med kjøtt. Det er stor forskjell.

Det du trenger.

Som sagt, dette er min favoritt nå om dagen. Det du trenger til 1 burger er følgende:


  • 150 gram kjøttdeig (Helst 75% storfe / 25% svin)
  • 2 toppede spiseskjeer Blå Castello
  • 1 spiseskje Worchester saus
  • 1 ts hvitløkpulver
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts malt pepper
  • 3 spiseskjeer Sweet Baby Ray´s Honey Chipotle BBQ saus
  • Tomat, salat og løk
  • 2 skiver toast
  • Olje til steking

Først for å forklare litt. Kjøttdeigen jeg liker best nå for tiden til hamburger, er den du kjøper fra Bunnpris til 30,- i pakker a 400 gram. Den er en blanding av storfe og svin. Svinekjøttdeigen gir en veldig god smak til denne burgeren, spesielt sammen med BBQ sausen. Og siden jeg alltid gjennomsteker kjøttdeig jeg kjøper, er dette perfekt til mitt bruk. Forøvrig har noen av de beste og mest prisbelønnede burgerene i USA ofte litt svinekjøtt i, og de kan jo sine “burgers”. 

Bland godt sammen kjøttdeigen med Blå Castello, Worchester og krydderet. Kna det det skikkelig sammen, bruk nyvaskede hender 🙂  Når jeg sier 2 toppede spiseskjeer Blå Castello, så er det bare at jeg ikke fant noen kjapp måte å veie denne kremete osten. Så jeg brukte en skje for å grave den ut av pakken. Unngå skorpen på osten, da den ofte kan ha litt vel mye smak, samt er vanskelig å kna i stykker.

Ha litt olje i stekepannen på medium til sterk varme. Form hamburgeren og legg i pannen. Med en gang den ligger oppi, klem litt ned midt i så du lager en liten grop. Dette vil hjelpe med å sikre jevn varme i hele burgeren når du snur den.


Stek hamburgeren ferdig. I mens gjør du i stand tilbehør. Jeg brukte løk i skiver, hakket salat og tomat i skiver. Ja også toastede brødskiver. Ja selvsagt bruker du det tilbehøret du liker best.

Jeg pleier forøvrig ikke kjøpe hamburgerbrød. Først og fremst fordi de alltid kommer i pakker på 6-8-10 stykker, noe jeg ikke trenger, samt at jeg liker toast, da helst laget av litt grovt brød.

Så da er det bare å sette sammen hamburgeren. I bunn er salat, tomat og løk. Oppå der heller jeg en god dose BBQ saus. En god burger skal ikke ødelegges av ketchup. Jeg pleier å si at om du trenger ketchup, er burgeren så dårlig at du trenger å skjule smaken av den.

Ja også denne BBQ sausen fra Sweet Baby Ray´s, vel den er knallgod. Litt “spicy” og uten tvil bedre enn den jeg klarer å lage selv på kort tid. Løp og kjøp!

Tilbehøret.
Ferdig satt sammen hamburger med blå muggost og Chipotle BBQ saus
Ja pommes frites hører jo med.