Vagabonde pakke, eller “Hobo pack”

Vagabonde pakke, eller “Hobo pack” som de kaller det i USA, er en perfekt måte å lage mat på uansett hvor du er, og når det er. Ok, noen av oss bruket dette av og til, for bl.a. fisk. Men her er mulighetene så mange at vi bør nok bruke denne lekne metoden mye oftere. Dette er maten alle kan lage, fordi det egentlig ikke eksisterer noen oppskrift.

vagabondepakke9

Vagabonde pakke, eller “Hobo pack”

Og for familier er jo dette helt perfekt.

Lag en pakke for hvert medlem i familien. Ofte er det jo noen som kanskje ikke liker hvitløk, løk eller sterke krydder. Nå kan de få det som de vil uten at du selv må lide. Ja om du vil ha vegetar, passer dette jo fortsatt ypperlig!

vagabondepakke6

Vagabonde pakke, eller “Hobo pack”

Og tenk, dette kan du lage på eller i neste enhver form for varme (Obs. ikke mikrobølgeovn 😉 ). Ja i ovnen selvsagt, men det går fint oppå grillen, eller hva med rett inni bålet når du er på camping tur? Har du en varmekilde, kan disse lages. Lag de på forhånd, og ta det med hvor du enn skal. Eller gjør det klart kvelden før om du vil spare tid til neste dags middag.

Noen ting tenker jeg er bra å gjøre for at resultatet skal bli best mulig.

 • Er det noe med kjøttdeig, eller storfe og svin så ville jeg generelt brunet det først. Du får bedre konsistens og smak da. Men fisk og kylling er det bare å hive rett oppi.
 • Ha alltid noe fuktighet inni pakken. Olje, saus, smør, ja du velger. Men bruk gjerne noe med en leken god smak som du liker.
 • Litt avhengig av hva du har oppi, kan det være lurt med 2 lag aluminiums folie. Et lite hull er dumt!
 • Og ikke la deg lure av de kan virke store. Jeg brukte bare ingredienser i dag som hver for seg ville høres ut som en normal middag for 1 person. Men pakken min så veldig stor ut.

Tiden i ovnen her er jo veldig variabelt. Det er jo avhengig av hva du har oppi. Men en pekefinger regel er, at om du har poteter, gulrot eller annen form for hard grønnsak, la det ligge i ovnen i 45 minutter. Smakene blir værende, og det skal mye til for at noe blir brent her så lenge du har husket på noe fuktighet. Ok, om du har det direkte på en grill eller inni et bål, så ta med i beregning at der er det skikkelig varmt, og det vil kanskje ta litt mindre tid. Det er lov å forsiktig åpne en pakke, for å kjenne på grønnsakene.

Til min vagabonde pakke i dag brukte jeg en del rester. Det ble:

 • 150 gram medisterdeig
 • 1/2 løk
 • 2 gulrøtter
 • 2 poteter
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 ss tomat pesto
 • 2 ss nøytral olje
 • 1 ts basilikum
 • 1/2 ts spisskummin
 • salt og pepper

Først ville jeg lage noen kjøttboller av medisterdeigen jeg hadde igjen. Men jeg krydret de litt ekstra før jeg brunet de. Som sagt, det er nok viktig å brune de først. Så hadde jeg litt olje i et stort flak med aluminiumfolie og la de oppå. Men du bruker jo det vil av råvarer, fra kjøttdeig, til strimler av kjøtt eller fisk. Ja eller et helt stykke kjøtt, fisk eller en hel hamburger du har brunet på begge sider. Mulighetene er mange. Jeg kommer egentlig ikke på så mye som ikke passer her.

vagabondepakke1

Så skrelte og kuttet jeg gulrøtter og poteter i terninger. Om du har det travelt, vil jeg valgt å kutte de tynne, men de blir best om de har litt størrelse. Jeg hadde god tid, så det ble passe store terninger. Igjen, bruk de grønnsakene du liker eller har.

Delte løken opp i skiver. Finhakket hvitløken.

Strødde grønnsakene og potetene over kjøttbollene.

vagabondepakke2

Strødde krydderet jeg hadde valgt ut over og avsluttet med tomat pesto. Har du andre lyster, som noen spiseskjeer brun saus fra i går, eller tomatpuré, basilikum pesto, kraft eller annet som er smakfullt og fuktig, bruk det. Worst case, bland ut litt vann med 1/2 kraftterning eller buljong. For litt smak i det våte må til for å få det best mulig.

vagabondepakke3

Brett sammen folien, ved å ganske enkelt samle alt i toppen, og vri rundt så du får et håndtak (Ligner litt på en vagabond bag?). Bruk helst et ark ekstra med folie, så du er sikker på at det ikke dukker opp et hull, og all kraften, og smaken, renner ut.

vagabondepakke4

Vagabonde pakke, eller “Hobo pack”

Stapp det hele i ovnen på 220 grader C. (Eller på grillen)

Siden jeg hadde valgt å kutte poteter og gulrøtter i litt tykke terninger,  beregnet jeg drøyt 45 minutter. Om du har valgt å skjære det i tynne skiver, kan du nok greie deg med 20-30 minutter. Som nevnt, det er bare å åpne posen for å sjekke om det er ferdig.

Så er det bare å servere. Ja du kan spise dette rett ut av pakken.

vagabondepakke5

Men er du i et møblert hjem, kan du ofre en tallerken og bestikk også. Ikke glem kraften/sjyen som ligger i bunn av pakken, den er god!! Jeg serverte hjemmelagde rundstykker til.

vagabondepakke7

Dette var utrolig godt. Og her er det bare fantasien som stopper variasjonene.