“60 talls” dietten

Har du prøvd “60 talls” dietten? Den kan kanskje også kalles “Slutt å spis dritt” dietten. Det handler ikke om å spise mer eller mindre karbohydrater og protein, slutte med sukker, spise mer grovkornet brød. Nei det handler om å spise skikkelig mat. Punktum!

stektermo

Det handler om å spise mat som en vet hvor kommer fra. Det handler om å spise mat en forstår hva er. Det handler om å slutte med det å ta sjansen på at produsenter vet hva som er best for deg!

Hva er så forferdelig galt med å kjøpe et stykke kjøtt eller fisk, og tilsette rene krydder selv? Hva er så galt med å kunne stave, lese og forstå navnene som tilføres maten din?

Om noen tror at produsentene tenker først og fremst på ditt ve og vel, er de i bestefall naive. De tenker selvsagt på sin egen fortjeneste. Det skulle bare mangle. Det er jobben til sjefene der det. Men på denne veien til fortjeneste har de mistet grepet på sitt eget samfunnsansvar. Tilrettelegging av latskap har skapt hurtigmat som inneholder en lang liste med ingredienser som er umulig å uttale, lese eller forstå hva er. Og hvor det kommer fra vet ofte ikke produsenten selv.

italienskingred

Ingrediensene til italiensk salat. Det MÅ stå i bittesmå bokstaver, for å få plass på emballasjen. E-stoffene er ofte (som regel) ikke farlige, det er ofte naturlige stoffer, men kan du alle i hodet? Vet du hva de er?

For 50 år siden var fedme i Norge et ubetydelig lite problem. Det var få allergier og mat-relaterte sykdommer. Ja da, de lærde sitter nå å sier at vi visste bare ikke om sykdommene på den tiden. Men det er pisspreik. Det VAR mindre fedme på den tiden, og det skyldtes ikke at vi sultet!

Jeg skal ikke påstå at det er kun produsentene sin skyld at sykdommer og fedme eskalerer i rasende fart. Det faktum at vi ikke tør la ungene bli møkkete mens de driver med fysisk lek ute betyr sikkert også en del. Og nye vidundersprøytemidler er fortsatt ikke ferdig-analysert så alle langtidsvirkninger vet vi lite om kanskje. Jeg er ikke noen ekspert på det kjemiske så skal ikke påberope en bestemt synder.

Men om en tenker tilbake 50 år, så er det kanskje noe fornuft i kostholdet fra den tiden?

Så hva spiste folk på 60 tallet?

Fårikål, kjøttkaker, medisterkaker, svinestek, rensdyr,hvalkjøtt, levergryte, kylling, biff, og ikke minst fisk som torsk, sei, ørret og laks. Jo da, en hadde hørt om hamburgeren, så da klappet en sammen litt ren kjøttdeig og stekte det.

Det ble tilsatt rene krydder, h-melk, fløte, salt og pepper. Alle komponenter i en rett var sporbart og en visste hva alt var. Og ved siden av ble det servert friske grønnsaker og poteter, som regel fra vårt eget land.

Det verste av det hele er jo at det smakte godt også!

Det er så lite som skal til. Bare en smule egeninnsats. Du må gidde skru på komfyren, ikke mikroovnen, og du må sette sammen 3-5 ingredienser selv og ha det oppi en gryte, stekepanne eller ovn. Vips, så har du “60 talls” dietten. Men du må gjøre dette hver dag. Ikke bare på søndager.

Jeg er sikker på at dette er sunnere enn poser med slankemidler som inneholder steroider, fiskegratenger uten fisk, eller hamburger uten kjøtt.


One comment

  • Frøydis Hobbelhagen

    Fint innlegg om 60-talldietten:) Veldig god og variert mat! Husk kålruletter. Man spiste egentlig ikke kylling på 60-tallet. Den kom på 70-tallet og var en broiler (som kunne stekes og spises alene). På 60-tallet var det høne man fikk kjøpt! Høsefrikasé var langtidskokt høne i kraft. Med skrog og alt. Ble kokt lenge for å ble mør og få spiselig konsistens. Hele råvaren ble utnyttet

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.