Pølseløgnene som aldri blir gamle.

Ja hvem har ikke hørt om lammepølser uten nevneverdig mye lammekjøtt?

thulepolse1

Det kan virke som at pølsemakerne har fått for vane å ta i mot litt kjeft en gang i blant, uten at det skjer noen vesentlige forandringer.

De straffes jo tydeligvis ikke, og derfor kan de fortsette med å lure kundene litt. For det er jo bare litt forsiktige overdrivelser det er snakk om. Eller?

Kombinasjonen av manglende forklaring og villedende tolkninger gjør at de slipper unna. En lek med ord skaper gråsonen som ikke er straffbar.

thulepolse2

Som eksemplet her fra Thulefjord. Den første setningen i ingredienser kan tolkes på mange måter. 70 prosent kjøtt totalt er jo ganske imponerende. Men hvor mye lammekjøtt er det i lammepølsene deres? Er det 37% av total vare, eller av total kjøttmengde? Uansett så betyr det i beste fall, at det er nesten like mye svin og storfe som det er lam i disse gourmet pølsene.

Men hvorfor står det skrevet så klønete? Hvorfor kan det ikke bare stå f.eks. 37% lam, 22% svin,14 % storfe osv. hvis det er det som er sannheten? Det må jo være planlagt at det skal være forvirrende? Det bør da ikke være nødvendig å ta frem gamle matte-kunnskaper, for så å sette opp en ligning, for å så til slutt finne ut hvor mye annet kjøtt utenom lam det er i disse? Det må da være en sleip tanke bak dette?

Uansett, å kalle dette produktet for lammepølse på bakgrunn av innholdet synes jeg er veldig drøyt.

Men jeg måtte jo smake på disse, for jeg tenkte som så, at om det i hvert fall smaker bra lam, så kommer tvilen tiltalte til gode……..

thulepolse3

Pølsene var gode de. Saftige og passe krydret. Nordlendingene kunne vært veldig stolte av disse pølsene, om det bare hadde smakt lam. For når det står lammepølse med så stor skrift på forsiden av pakken, bør smaken være mer fremtreden. Det var det ikke. Jeg slet med å finne den.

Hadde de kalt dette for Nordlandspølsa, hadde jeg gitt disse en høy karakter og anbefalt de. Men i stedet føler jeg meg lurt, og lar heller være å gi noen poeng i det hele tatt.

Jeg håper de nye forskriftene for merking hjelper. Men tviler, siden det sjeldent fører til annen straff enn noen dager med dårlig PR for pølsemakerne, om de lyver litt. Og vi Nordmenn glemmer fort.

 5 comments

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.