Test: Smaalenene Gårdskylling

På Matstreif i år var jeg innom bl.a. en stand med Smaalenene Gårdskylling. Jeg fikk smake en bit og ble mildt sagt imponert da, så denne ville jeg teste selv.

smalkylling1

Kyllingene er av arten Ross Rowan og påstanden er at disse blir foret med kjærlighet og urter. De bruker ikke Narasin.

Litt usikker på kjærligheten, men i foret tilsetter de løpstikke, som også er kjent som kjærlighetsurt. Dette skal altså gi kyllingen en særegen god smak. Resten av foret består av 75% korn som havre og bygg. Foret er tilgjengelig hele tiden, så de spiser når de er sultne. Slaktetiden er 65 dager, og en normalvekt ved slakting er ca. 2,6 kilo. Så dette er ganske store kyllinger.

De er selvsagt frittgående, og det skal være maks 10 stykker pr. kvm innendørs, og de har mulighet til å fritt boltre seg ute om sommeren i spesialkonstruert uteareal.

Smaalene Gårdskylling er riktignok levert gjennom Prior, men det er visstnok kun 3 gårder som har disse kyllingene. Løken Gård, Frøshaug Gård og Nedre Grini Gård i Østfold.

De har et rikt utvalg, fra hel kylling, kun lår eller bryst, krydret og ukrydret. http://www.prior.no/produkter/produktoversikt/smaalenene-kylling/

Det var nok bakgrunns informasjon.

Det første jeg la merke til når jeg åpnet pakken med et lår i, var hvor flott renset for fjær denne var. En ting som ofte irriterer meg, spesielt med billigprodukter, er at det er en haug med fjærrester som må plukkes av. Her var det ikke noe dun i sikte. Låret så perfekt ut. Det veide 323 gram, så et lår er nesten nok til en voksen mann.

smalkylling2

Vanligvis ville jeg ha krydret denne kyllingen med masse urter og hvitløk. Men denne gangen valgte jeg kun å bruke salt og pepper. Også en nøytral stekeolje. Jeg ville smake på kyllingen, ikke kamuflere eller tilsette noen smaker. De har forøvrig noen fine oppskrifter både på baksiden, og skjult på innsiden av etiketten som så gode ut.

Jeg smurte altså kyllinglåret godt inn med olje, salt og pepper, og satte den i ovnen på 180 grader. Dette låret er ganske tykt, så en må beregne en drøy halvtime i ovnen her.

Jeg penslet litt olje på låret når det var gått 15 minutter.

Etter ca. 30 minutter tok jeg ut låret, og lot det hvile i 5 minutter.

Konklusjon:

Så var det å smake på denne såkalte superkyllingen.

Den var utrolig saftig og fin. Og selv med kun salt og pepper var smaken utsøkt. Dette er uten tvil det beste kyllinglåret jeg har smakt i Norge. Ren god sunn kyllingsmak uten noen antydninger til usmak fra foret, fryser eller andre omgivelser.

smalkylling3

Kommer du over kylling fra Smaalene vil jeg anbefale at du kaster deg over det. Ja de er litt dyrere enn vanlig kyllinglår. Men det er mye mer kjøtt på de, og smaken, ja smaken er fabelaktig! Om du ikke har smakt disse før, vil de sette en ny standard for deg fremover.

Her må jeg gi full score!

Terningkast 6

Du finner disse lårene i svært mange butikker nå, så vær våken. Finner du den ikke, spør butikken om de kan skaffe den, siden det er Prior som leverer.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.