Lokketilbudene forsvinner, luretilbudene øker

Og prisstigningen er høyere enn vi tror.

Det finnes ikke lenger mange gode lokketilbud. Lokketilbud var de gode “ærlige” tilbudene som skulle lokke oss til butikkene for å kjøpe mye mer enn bare det som var på tilbud. Men tilbudene, de var gode før.

I snart 15 år har jeg trofast hver mandag, lest gjennom alle digitale tilbudsaviser til matkjedene.

Det begynte som en morsom sak, da det var mye lekne råvarer på tilbud. For det er stort sett råvarer jeg ser etter. Ikke bearbeidede varer. Og det var gøy. Å finne gode tilbud på råvarer ga inspirasjon og glede.

Men sakte men sikkert, blir de gode tilbudene borte nå.

Jeg vil påstå at prisstigningen er langt høyere enn vi blir fortalt. Greit nok at syltetøyet eller servelaten som finnes på VGs matbørs ikke har steget med mer enn 6-8%, men når lokketilbudene fjernes, så bør det tas med i beregningen. For det er jo hva vi totalt betaler som teller.

For moro skyld gikk jeg gjennom tilbudene for mai de siste 4 årene. Blir du sjokkert om jeg sier at de “gode” tilbudene har hatt en prisøkning på 50%-100% siden 2020? Vel, det er sannheten på en god del produkter som ofte havner på “tilbud”.

Og mens råvareprisene for oss konsumenter skyter i været, kommer det “gode” tilbud på ferdigmat og bearbeidede råvarer.

Kjedene og produsentene ønsker ikke at du skal lage mat selv fra bunn av. De vil at du skal betale dyrt for bearbeidede dårlige og smakløse produkter! For de er spedd ut og bearbeidet for å øke fortjenesten! Også kommer de i små pakker som skjuler kiloprisen.

Kylling og kalkunpølse til 200 kr. kg. Fra Kiwi 22 mai 2023

Er du villig til å betale noen 1000,- kr. timen for å steke og skjære opp skinkesteken for deg?

For det er det du gjør om du kjøper den ferdig oppskåret.

Prisen hentet fra hyllen til Kiwi 22. mai 2023

Du får fortsatt hel, rå,  surret skinkestek til den svinedyre prisen av rundt 120,- kr. kiloen. For 2-3 år siden var den ofte på tilbud til 40-50 kr. kg.

Du bruker 5 minutter på å krydre den og hive den i ovnen. Deretter 10 minutter på å skjære den opp når den er ferdigstekt og avkjølt.

379-120=259,- for 15 minutters arbeid. Altså over 1000,- timen. Strømforbruk er ikke tatt med 🙂 Tipper at du også greier å krydre den bedre enn produsenten.

Når så du sist tilbud på ferske kyllinglår?

Det går samme veien der som med kyllingbryst. Brystet til kyllingen ble omdøpt til filet, og poof, så var prisen doblet. Filet er jo dyrere enn bryst.

Nå må du lete lenge etter kyllinglår til en fornuftig pris. Lår«filet» derimot………..Det er på «tilbud» over alt! Til nesten samme pris som brystfilet.

Fra Coop 22 mai 2023

Visste du at prisen på oppdrettslaks her hjemme bestemmes av eksportprisen. Hvis japanere er villig til å betale dyrt, må vi betale dyrt. Oppdrettere skal jo ha høyest mulig pris. De bryr seg ikke om nordmenn.

Sommerkoteletter er et godt eksempel for å illustrere hva som skjer.

 

  • I mai 2020 hadde flere butikker fryste sommerkoteletter fra Gilde til 29.90 pr. kg.
  • I mai 2021 var den beste prisen  39.90 pr. kg. Prisstigning på 33% fra 2020
  • I mai 2022 var den beste prisen 49.90 pr. kg. Prisstigning på 26% fra 2021
  • I år er prisen 59.90 pr. kg. Prisstigning på 20% fra 2022

Tallene er hentet fra min side med Ukens Tilbud og landsdekkende digitale tilbudsaviser. Noen enkeltstående kjøpmenn kan muligens (forhåpentlig) ha hatt bedre tilbud som jeg ikke har sett. Men trenden er likevel tydelig.

Kan også nevne at den 5 kilos esken med frosne reker som alle butikk-kjedene nå har blitt enig om skal koste på tilbud 349,- kostet 299,- hele mai i fjor. Det er 17% prisøkning på ett år.

Men alle kjedene er jo enig om tilbudsprisen, så da er det vel riktig?

Det handler ikke bare om råvarepris eller produksjonskostnader. Det handler om hvor mye vi er villig til å betale!

Unnskyldninger som corona, høye strømregninger eller krig brukes, men de holder ikke mål. Produkter som ikke berøres av det, øker også mye i pris. Hvorfor? Fordi vi er villig til å betale. Dette har pågått siden før corona, krig og høye strømregninger.

For øvrig var det jo noen som under corona ville tjene litt ekstra. De prøvde seg på å ikke ha tilbud i det hele tatt. Etter 1 uke sluttet de med den tanken siden ikke alle andre var med på leken. Eller tror vi på at de ville bistå myndighetene?

Denne delvis skjulte ekstreme prisøkningen har foregått over lenger tid.

De øker prisene så høyt som mulig, men de trenger gode begrunnelser. Og det skaper eller finner de. Den største synderen her er mellomleddene/produsentene, ikke butikkene. Det er produsentene som har den høyeste avansen. Derfor kjøper butikk-kjedene opp mellomleddene. De vil ha den fortjenesten også. Og da blir det flere egne merkevarer.

Men husk, det er faktisk forbrukerne som bestemmer sluttprisen. Når vi ikke er villig til å betale for noe, går prisen ned igjen.

Så lenge vi ikke klager og protesterer, så kommer produsentene til å øke prisene helt frem til smertepunktet, men aldri høyere. De er jo avhengig av viljesvake kjøpere som deg og meg.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.