Test: Rimelig pinnekjøtt fra Matmesteren

Jeg hadde ikke planlagt å teste pinnekjøtt i dag. Men jeg var på Rimi, og der lyste det tilbud opp med pinnekjøtt til kun 109,- pr. kg fra Matmesteren, som er ICA og Rimi sitt eget merke. Og det er en god pris. Men holder kvaliteten? Jeg måtte teste.

matmpinnekjott1

Jeg trives best med urøkt pinnekjøtt, og det var denne så det passet perfekt. Så hvordan utførte jeg testen?

Det første jeg gjorde var selvsagt å legge det i kaldt friskt vann.  Hvor lenge skal det ligge er et evig diskusjonstema. Det finnes mange regler for dette. Og alle er kjerringråd. Pinnekjøtt skal selvsagt ligge å vannes ut til det blir passe salt, og for å fjerne evt. blodrester. Men dette kommer jo an på hvor salt det er i utgangspunktet. Også hvor glad du er i salt. Jeg valgte å la det ligge over natten. matmpinnekjott2Tidlig neste morgen, etter ca. 7 timer, skyldte jeg pinnekjøttet, og lot det ligge i nytt friskt vann i ca. 5 timer til, før jeg silte det vekk. Noen vil si det har ligget for lenge, noen for lite. Enkelte leverandører skriver anbefalinger på pakken. Pluss til Matmesteren for å gjøre dette, de anbefalte 12-16 timer på pakken.

matmpinnekjott3

Når det nærmet seg ettermiddagen, satte jeg på kjelen. Bjerkepinner i bunn (plukk selv, de tørre kjedelige du kjøper i butikk gjør liten nytte), ca. 1/2 liter vann og pinnekjøtt oppå. Lokk på, lot det koke opp, for deretter å skru ned varmen så det dampet seg ferdig. Det tok drøye 2,5 timer før kjøttet var ferdig mørdampet. Da løsnet kjøttet lett fra bena.

matmpinnekjott4

En kjapp tur i ovnen for å gjøre pinnekjøttet litt sprøtt og så var det bare å spise. Jeg serverte selvsagt hjemmelaget kålrabistappe og mandelpoteter til. Og sky fra bunn av kjelen, det hører jo med.

Vanligvis liker jeg best å dampe pinnekjøtt i juleøl og masse frisk rosmarin, men for denne testen valgte jeg standardmetoden.

matmpinnekjott5

Konklusjonen:

Prisen er det overhodet ikke noe å si på. 109,- pr. kg er en fin rimelig pris for pinnekjøtt av lam. Jeg ble også positivt overrasket over kjøttstykkene. Et godt utvalg av ribbe og koteletter, med masse bra kjøtt på bena.

Smaken var veldig grei. Jeg synes min utvanning hadde vært perfekt. Dette var akkurat passe salt.

Men, det var en svak antydning til irriterende harskhet/usmak som jeg ikke helt greide å plassere. Det var ikke mye, det var ikke ille, bare litt frustrerende at jeg ikke kunne identifisere det. Men det skremmer meg overhodet ikke fra å kjøpe dette igjen. Prisen satt opp mot kvaliteten, gjør dette til et veldig greit pinnekjøtt alternativ.

Terningkast 4


One comment

 • Ansgar Braut

  Har hatt samme gode erfaringene med dette kjøttet som deg. Det er en voldsom prisforskjell på pinnekjøtt, og jeg opplever ikke at det gjenspeiler forskjellen på
  kvaliteten.
  Nå vanner jeg det kun ut i 6-7 timer. Men så er jeg fra sør-vestlandet, og vi spiser
  nok pinnekjøttet mer salt. Har et inntrykk av at østlendinger er vare på for mye
  salt?

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.