Risotto er ikke så vanskelig

Har du hørt Gordon Ramsay hyle på den stakkars kokken som har saltet risotto for mye? Skremmer det litt å lage risotto? Risotto er ikke så vanskelig som en kanskje tror.

Det finnes utallige varianter av risotto. Det blir litt som å diskutere gryteretter, det er så mye som kan gå oppi kjelen.

RIsotto

Men noen retninglinjer er det greit å få med seg for at resultatet skal bli bra.

Først og fremst, ris. Kan en bruke alle typer ris?

Ja. Men for å få det beste resultatet, å lage den kremete risottoen, så bør en holde seg til rundkornet ris. Den gir fra seg mer stivelse som sikrer den beste konsistensen. En fin ristype å bruke er Arborio eller Carnaroli, som er å finne i en god del butikker. Men hva hvis du ikke finner det?

Bruk grøtris!

For risotto er jo nesten risengrynsgrøt hvor en erstatter melk med kraft.

Dette er min risotto basis. Kan du denne, er veien åpen for å tilsette alt mulig rart, fra grønnsaker og sopp, til kjøtt, kylling eller fisk.

Til 2 store porsjoner:

  • 2 dl rundkornet ris (Jeg brukte grøtris)
  • 0.75 l kyllingkraft (evt. 0.75 l vann + 2 hønsebuljongterninger)
  • 1/2 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss revet parmesan
  • 1 ss smør
  • 3-4 ss olivenolje (Ikke virgin/extra virgin)
  • 1 ts tørket oregano (valgfritt)
  • 2 ts gurkemeie (valgfritt)
  • Salt og pepper
Først og fremst, lag eller varm opp kraften, og hold den god og varm.

En ønsker ikke å senke temperaturen på risen når den først har begynt å koke. Det kan nemlig stanse stivelsen i å skille seg ut fra risen. Og da kan du miste noe av den flotte kremete konsistensen.

Så ha kraften stående varm når du begynner med risen.

Finhakk løk og hvitløk. Fres det i en kjele eller dyp stekepanne i 2-3 minutter på medium til sterk varme til den begynner å bli litt gjennomsiktig, men ikke brunstekt.

Skru ned temperaturen til medium til lav varme.

Tilsett risen og oregano og rør rundt.

Tilsett deretter litt av den varme kraften og rør. Sånn ca. 2 dl. Tilpass temperaturen så det så vidt småkoker. Også ha oppi gurkemeie om du ønsker den gule safranfargen.

Det er nå tålmodigheten spiller litt inn. Rør litt ofte så risen ikke svir seg i bunn. Tilsett mer kraft etter hvert som risen blir tykk. Dette gjentar du i ca. 20 minutter, til risen er ferdigkokt og den har begynt å få en grøtete fin konsistens.

Så var det den siste biten som gir det lille ekstra. Ha oppi smør og parmesan og rør godt. Smør og parmesan er ikke nødvendig, men har du først prøvd det, tviler jeg på at du hopper over det neste gang.

Smak til med salt og pepper.

Så er det bare å servere. Risotto er best når den serveres rett fra kjelen når den er ferdig. Den blir aldri helt like god hvis den varmes opp, men for all del, den er ikke vond dagen derpå.

Hvordan du serverer risotto er opp til deg. Noen spiser den alene, eller ved siden av alt mulig annet.

Og som nevnt, du kan tilsette alt mulig i den for variasjonens skyld. Sopp risotto er jo  populært. Og om du har noen hvitvin skvetter liggende, passer det utrolig godt oppi.

Tips: Når du skal bruke flere/andre grønnsaker som f.eks. sopp, ha litt/alt oppi samtidig med risen, så det blir frest litt før en tilsetter kraft. Da får en frem smaken.