Grillolje

Hvorfor betale dyrt for grillolje, når du kan lage din egen på 5 minutter?

Her må jeg også si med en gang, at det er mer fremgangsmåten enn oppskriften som betyr noe her. For varianter av grillolje er uendelig. Men fremgangsmåten er jo også så enkel, at du trenger neppe å dvele for lenge med denne artikkelen heller.

 

Det er et par ting å tenke på for at det skal lykkes.

  1. Ikke bruk noe som inneholder sukker. Det brenner seg fort.
  2.  Velg riktig olje.

Velge olje ja. Det kan fort bli vanskelig om en tenker for mye. Selv om olivenolje er en deilig velsmakende olje, så har den ofte et lavere røykpunkt enn de fleste andre matoljer.

Røykpunkt? Røykpunkt er når oljen forkuller seg, det vil si, brenner seg og lager både røyk og en dårlig smak. Så tenk litt på hva din grillolje skal brukes til.

Når en leser seg opp på røykpunkt til oljer, så kan en bli frustrert. Jeg har prøvd. Det  varierer med 50 grader på samme olje, avhengig av hvilken webside eller produktark en leser.

Generelt sett, ikke bruk olivenolje. Ok, noen olivenoljer tåler høyere varme enn andre, men det er så avhengig av oljen, og ærligheten til leverandøren. Det har vært en del skandaler om olivenolje og hva en faktisk får. Jomfruolje er forøvrig den som ofte ryker først.

Min anbefaling, for at du skal føle deg trygg, er å bruke raffinert rapsolje. De fleste butikker har det, og det koster ikke skjorta.

Avocadoolje, om du finner det, har et veldig høyt røykpunkt og tåler virkelig juling. Men pris og tilgjengelighet utelukker som regel den.

Får du ikke tak i rapsolje, så velg en olje som er raffinert.

Vil du bli videre forvirret vedr. røykpunkt, er det en liste på wikipedia her. Hvor mye den stemmer tør jeg ikke vurdere.

OK. så til grilloljen. For ca. 2 dl olje brukte jeg følgende:

  • 2 dl rapsolje
  • 2 ts tørket oregano
  • 1 ts røkt paprika pulver
  • 1/2 ts tørket timian
  • 1/2 ts grovmalt pepper

Legg merke til at jeg unngår salt. Det kan folk ordne selv, evt så kan du salte det som oljen skal brukes på. En sånn grillolje kan veldig fort bli utrolig salt. Og når en ikke bruker salt i den, kan du ha mer grillolje på uten å være alt for redd.

I en kjele eller stekepanne, ha en i en skvett olje, og alt krydderet.

Skru på høy varme, og la det frese i et par korte minutter for å få frem smakene.

Men ikke la det brenne seg. Det tar som sagt bare 1-2 minutter.

Ha i resten av oljen, rør, la det få et raskt oppkok, og sett til kjøling.

Det er det hele.

Pass på å røre godt før bruk. Denne holder seg i rundt en uke om du oppbevarer det mørkt og kjølig, men ikke kaldt. Olje i kjøleskapet er noe en stort sett bare gjør en gang 🙂

Dette er som sagt bare en slags grunnoppskrift. Vil du ha hvitløk, andre smaker, eller en sterkere olje er det bare å tilsette det. Men jeg vil nok anbefale tørkede krydder. Med en gang en bruker friske urter, så vil de svi seg fortere når det smøres på det som blir grillet eller stekt. Men for all del, det er nå leken begynner.