Hjemmelaget ertesuppe

Ja en god ertesuppe hører jo med til et godt mat arsenal.

Problemet med en god hjemmelaget ertesuppe, er at den egentlig tar litt tid. Men ok, alt kan ikke gjøres på 20 minutter. Men, den lukten som omfavner huset, når denne står på, er i seg selv deilig underholdning.

(4 store prosjoner)

500 gr tørre erter (grønne)

1 purreløk

2 store gulerøtter

4 røkte pølser (fant ikke røkt svineknoke) Kan også bruke sommerkotteletter.

3 buljong terninger (fant ikke røkt svineknoke)

Først, jeg bruker tørre grønne erter. De må legges i bløt. Hell de i en bolle, og ha vann så det dekker ertene godt. Jeg hadde bestemt meg for å lage en stor gryte, så jeg kunne fryse ned litt. Jeg hadde derfor 500 gram erter i en bolle, med ca. 1.5 liter vann. Dette lot jeg stå i 12 timer på kjøkkenbenken. Rørte litt i det av og til om jeg gikk forbi. (Dårlig tid? Du kan bruke frosne erter, tine de i varmt vann, og bruke de med en gang, men det blir ikke like godt)

Neste dag, er det hele ganske så lett.

Jeg heller av vannet på ertene, og har alt i en stor kjele. Tilsetter 1 opphakket purreløk(bare den nedre halvdelen), og de 2 gulerøttene, i skiver.

Tilsetter ca. 2 liter vann.

Også trenger du noe som gjør den litt salt. Gode eksempler på hva du bør ha oppi er en hel svineknoke, ben og rester av spekemat osv.

Jeg hadde selvsagt ingen av delene. Jeg hadde lett i 5 butikker etter røkt svineknoke, uten hell i går, og en hel spekeskinke kom ikke på tale. Så derfor ble det røkte kjøttpølser. Men disse ville jeg ikke ha oppi riktig enda, da ville de koke i stykker. Tilsatte derfor 3 buljong terninger i stedet, for å gi det hele den salte kraft smaken.

Satte det hele over på høy varme for å koke det raskt opp. Når det kokte, satte jeg varmen ned så det hele småkokte. Med lokk. Sånn står det i 2-3 timer. Å kjenne den lukten bre seg i huset er en ren nytelse. Røre litt i den av og til så den ikke brenner seg i bunn. Pass på at det er nok veske. Blir den tørr, så ta i mer vann.

Smak på ertene etter drøye 2 timer. Når de begynner å bli gode å myke, nærmer den seg ferdig. Ha de oppskårne røkte pølsene oppi ca. 30 minutter før servering. (Har du brukt hel svineknoke eller lignende, så tar du den opp nå, og renskjærer den for kjøtt, og har det oppi.)

Du bør ikke trenge å salte dette, men litt pepper mot slutten går fint.

Som sagt, dette var en veldig stor porsjon, så jeg fryste ned halvparten. Det kan tines kjapt i mikroovn.

Og en aldri så liten personlig hemmelighet. Det beste å drikke til dette i mine øyne, er fortsatt et glass kald O`boy. Og kanskje noen pannekaker?

Tips! 13/8-2011 Brukte 2 sommerkotteletter i stedet for svineknoke i dag. Skar av kjøttet og delte i terninger. Stekte kjøtt og ben litt i pannen først, og så oppi suppa. Litt vann i pannen for koke ut resten av kraften.  Ble nydelig smak av det.