Ukrainske dillpoteter

Vi er ikke helt ukjent med dill og persillepotet her i Norge. Og det kan være veldig godt det. Men av og til oppdager jeg enkle forbedringer andre land har i sine tradisjoner. Ukrainske dillpoteter er nettopp det.

En enkel forbedring, skapt av noen få ingredienser, som igjen skaper en helt ny dimensjon. Ja en helt ny gastronomisk opplevelse.

I Norge er dill og persillepotet noe vi ofte er borti. Det handler da som regel om å helle smør med dill/persille over potetene, og la det svømme i det.

Ukrainske dillpoteter krever hele 4 ingredienser. Ja kun 4. Nemlig potet, olje, dill og hvitløk. For å skape det så ekte som mulig, bør en bruke uraffinert solsikkeolje. Og det er ikke lett å finne. En bør nok lete i de små butikkene som driver med særskilt import.

Uraffinert solsikkeolje har en egen smak, som ofte brukes på samme måte som vi er vant til å bruke olivenolje. Og det er nettopp en god Extra Virgin olivenolje som jeg her bruker som erstatning. For jeg fant ikke solsikkeoljen i noen av mine nærbutikker. Men det ble godt likevel.

Til 2 porsjoner brukte jeg altså følgende:

  • 4 normalt store kokepoteter
  • 1 stor neve fersk dill (bruk tørket kun i nødstilfelle)
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 dl uraffinert solsikkeolje eller en god Extra Virgin olivenolje
  • Salt til koking av poteter

Skrell potetene og del de opp så de er ca. 2-3 cm store. Delt i 2 eller 4 pleier å bli passe. Det er ikke så nøye med størrelsen, men de koker raskere, også setter smaken seg litt lettere i potetene om de ikke er for store.

Sett potetene over til koking med litt salt i vannet.

Mens de koker, lag dillmarinaden. Skrell og mos hvitløken. Å bare finhakke henter ikke frem nok smak, så hvitløkspresse er fint å bruke. Eventuelt bruke en hammer 🙂 Eller klemme hvitløken mot skjærefjøla med flatsiden av en kniv.

Grøvhakke dillen.

Hell oppi oljen og rør det godt sammen.

Kok potetene 95% ferdig. Med det, mener jeg at de ikke bør kokes så mye at de lett blir most når vi skal blande det hele sammen.

Hell av vannet på potetene, hell over marinaden, bland det godt sammen, sett på et lokk, og la potetene stå i 5 minutter uten undervarme. De blir da dampet ferdig samt marinaden får gjort jobben sin med å sette smak.

Det er alt. Server.

Passer godt til alt av kjøtt, eller retter som trives med hvitløk.