Test: Gilde Familieribbe

Gilde sin Familieribbe er kanskje den rimeligste ribben til salgs om dagen. Så hva får du for de småkronene?

For det er ikke tvil om at denne ribben som oftest er å finne som den aller billigste. Personlig betalte jeg litt under 25 kr. kiloen på Rema 1000. Akkurat som i fjor. Og den var selvsagt frossen.

gildefamilieribbe1

Men først. Hva betyr egentlig Familieribbe? Hva er forskjellen på tynnribbe og familieribbe? Det er så enkelt som at med famileribbe får du med kotelett-kammen. Det innebærer igjen at du får med mer kjøtt for pengene. Mange synes det er flott. Og alle har sine preferanser her. Men det kan også by på litt problemer.

Jeg leser at enkelt mener familieribbe er lettere å steke enn tynnribben. Dette er jeg ikke enig i. Tykkelsen på ribben blir så variable, og dette kan skape litt problemer med å få den jevnt over riktig stekt. Den blir gjerne litt tørrere i den tynne delen. Og ikke minst, det gjør at høyden på ribben varierer, noe som igjen kan skape litt problemer med å få svoret jevnt over “fluffy” og sprøtt.

Men med litt taktisk bruk av aluminiums folie, kan dette lille problemet overkommes.

Ribben jeg kjøpte litt over en uke før jul, hadde en nedfrysningsdato i mars samme år. Så fersk kan en ikke kalle denne. Men 9 måneder i en forsvarlig kald fryser er ikke uvanlig eller skadelig. Det er jo selvsagt en grunn til at denne ribben koster mindre en den syl-ferske. Om det er Gilde eller Rema 1000 som har lagret denne vet jeg ikke.

Vanligvis lager jeg ikke ribbe på den normale metoden som det står på pakken her. Men jeg prøvd å følge bruksanvisningen så godt som mulig. Min ultimate juleribbe finner du her.

Jeg hadde tint den forsiktig over 1 døgn i forkant. Og krydret natten før.

Jeg brukte ikke noe annet enn salt og pepper, for å få smake ribben usminket. Jeg la forøvrig merke til at svoret var kuttet litt smalere nå, så svor-stykkene ble mindre. Usikker på om dette er en fordel eller bakdel med hensyn til å få svoret sprøtt, men at det gjør den enklere å skjære i når den er ferdigstekt er det ikke noen tvil om.

Jeg stekte den først med svorsiden ned, over en bakk med vann.

gildefamilieribbe2

Familieribbe. Legg merke til den tykke kotelett-kammen helt til venstre.

Deretter var det bare å snu den, og steke til den var ferdig. Ut i fra pakkens anvisning skulle det være ca. 75 grader c. i kjernetemperatur. Jeg synes dette kanskje er litt mye. Ribben har en tendens til å stå fremme lenge når den skal spises. Og den skal gjerne hvile noen minutter før du skjærer i den, og da stiger jo temperaturen innvendig enda litt til. Kan trygt være 2-3 grader mindre synes jeg, men jeg fulgte bruksanvisningen.

Etter hvert som den begynte å nærme seg anbefalt kjernetemperatur, hadde svoret begynt å “fluffe” seg litt, men veldig ujevnt. Som antatt ble den delen som var høyest fortere stekt. Dette fikset jeg med aluminiums folie over de delene som etter hvert begynt å bli nesten ferdig. Dette problemet vil også selvsagt variere avhengig av type ovn du har. Et jevnere resultat vil du helt sikkert få med ren varmluft. Min 30 år gamle ovn som sveives i gang har ikke det.

Helt mot slutten måtte jeg uansett frese på med litt ekstra varme får å få til litt svor.

gildefamilieribbe3

Min vurdering:

Det positive først. Prisen. Under 25 kr. kiloen (ref 15. desember 2015)  er jo utrolig billig, og derfor vil det selvsagt påvirke dommen mot det positive. Og ja det var mye kjøtt på denne ribben, så om du liker det treffer du midt i blinken her. Kjøttet var mildt og godt. Og ikke så tørt som en ofte kan forvente av lang frysetid. Den var ikke sinnssykt saftig, misforstå meg rett. Men jeg har smakt frossen svinekjøtt som er betydelig tørrere.

Det negative da. Veldig ujevn størrelse/tykkelse gjør den litt vrien å steke perfekt. Men med litt flittig bruk av folie, ble den da jevnt stekt innvendig. Svoret klarte jeg ikke helt å bli fornøyd med. Jeg hadde nok klart det bedre om jeg ikke hadde fulgt oppskriften her. Svoret ble greit sprøtt over det meste (ikke alt) med hevet seg aldri nok. Jeg skulle gjerne prøvd min egen ribbe metode med samme produkt for å se om det var min skyld, anvisningen på pakken, eller svoret på ribben sin skyld.

Min anbefaling: Denne ribben er helt ok. Ja til og med ganske god. Og prisen gjør at den kan spises når som helst i ukene før jul. Her er det mye for pengene. Så ja bare kjøp den med god samvittighet.

Men til juleaften, hadde jeg spandert på meg en dyrere fersk tynnribbe. Da får du lettere et bedre resultat både innvendig og utvendig.

Terningkast 4

Den vil nok kun få terningkast 3 når den stiger til over 50 lappen pr. kg. etter at priskrigene er over.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.