Test: Adora tomat fra Spania

Meny har vært hardt ute med markedsføring av denne nye Spanske tomaten som heter Adora. I hvertfall på min Facebook. Og en må vel bare si at annonsen  har fungert. I dag dro jeg til Meny for å kjøpe et par stykker, denne tomaten ville jeg prøve.

Det første en må si, er at dette ikke er en billig tomat. Kr. 99,- pr. kg. betyr at den er 2 til 3 ganger så dyr som en vanlig tomat du pleier å kjøpe.

På en måte kan en forstå dette. De selges jo ikke i tonnevis her i kalde nord.

Tomaten er multifarget. Mye rødt og grønt. Den kan bli nesten brunsvart.

Den er litt større enn husholdnings-tomaten, og litt bredere.

Og denne skal da altså modne fra innsiden sier Meny. Nå er dette ganske vanlig for de fleste tomater, bare så det er sagt.

Mitt første spørsmål da er, hvordan ser du om den er moden, når den kan ha så mange farger? Greit nok om den er myk og nærmest råtten, det vil en kjenne ved å klemme på den. Og det er vel nettopp dette en må gjøre. Klemme forsiktig på den. Er den veldig fast/hard, tåler den å modne litt til.

De jeg fikk, kunne nok helt sikkert tålt å modne litt til. Men jeg fikk lyst på de nå. Jeg tar derfor høyde for at smaken kan også modne noe.

Jeg synes fargen var veldig spennende, men samtidig litt skremmende. Den så umoden ut. Men det er nettopp sånn den skal se ut. Sånn ca. Tror jeg. 🙂

Jeg ville prøve denne på to måter. Rå selvsagt, og stekt.

Jeg tok derfor 2 skiver en svipptur i stekepannen.

Jeg brukte ikke noe krydder, men fett fra svinekotelettene ga nok litt smak.

Konklusjon.

Disse var gode. Veldig gode. Her var det mye smak. En anelse mer syrlig enn vanlige tomater, men dette var overhodet ikke negativt. Dette er en smaksbombe av en tomat.

Meny skriver at de er svært faste. Dette vil jeg nok ikke være helt enig i. De skivene jeg ga noen sekunder i stekepannen oppløste seg nærmest når jeg skar i de. Mye mer enn vanlig tomater. Men i rå tilstand var de veldig faste og fine.

Men smaken, den satt i enda. Når stekt var den også knallgod.

Kjøper jeg disse igjen? Ja absolutt. Men det er nok ikke alt den passer til.

Dette er ikke en tomat du kjøper 10-12 stykker av med mindre du har strøket i matematikk eller vunnet i lotto.

Men å dele opp en eller to å blande sammen med “vanlige” tomater vil gi tomatsalaten en ny høyde. En blandet salat vil også få en helt ny dimensjon.

Og å steke en skive og legge oppå en svinekotelett er absolutt å anbefale, bare ikke tro at du kan dele den i småbiter etterpå. Men det ble knallgodt! Har lyst til å teste denne bakt hel, tror det vil bli veldig bra.

Og på en burger. Ja det tror jeg blir veldig godt!

Jeg er usikker på om jeg ville brukt denne på en brødskive med pålegg. Den vil antagelig overdøve smaken av det andre du har smurt på.  Da ville jeg nok heller bare spist den alene på brødskiven.

Løp og kjøp, denne er god!! Antagelig den beste tomaten jeg har smakt.

P.s. Sjekk ut mitt forsøk på dyrking av Adora her.

Adora Tomat

Kr. 99,- pr. kg.
8

Smak

9.0/10

Pris

6.0/10

Kvalitet

9.0/10

Det positive

  • Veldig god smak

Det negative

  • Litt dyr

One comment

  • Monica

    «Dette er ikke en tomat du kjøper 10-12 stykker av med mindre du har strøket i matematikk eller vunnet i lotto.» Eller tar du frø fra den eneste tomat du kjøper og dyrke de.
    Det har jeg gjør og planten bærer mye tomat. Men som deg, har jeg ikke klart å vente og spist de så snart de var som i bildet ditt.
    Kjempegode tomater.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.