Smittestopp er ikke farlig å laste ned, den er bare hensiktsløs.

Jeg har fått en del følelsesmessig utbrudd slengt etter meg angående min kritikk til smitte-appen som er lansert.

Det er flott med følelser, tro og håp, men ikke la de dirigere fornuftige tanker og handlinger. Det er også lov til å være kritisk til nye tekniske hjelpemidler. Vennligst les alt her før du kjefter på meg.

Jeg påpeker logiske brist i denne appen. Jeg tror den gir falsk trygghet og ikke hjelper noe på smittespredning eller kunnskap om virusets bevegelse.

JEG ER IKKE I MOT EN APP OM DEN HJELPER! Jeg er også for en nasjonal dugnad for å redde liv!

Og jeg driter en lang en i posisjonslagring! Min posisjon er for lengst logget og tilgjengelig for de regjeringer og tjenester som ønsker det.

Jeg har både teknisk utdannelse, og har jobbet med teknisk utviklling og salg (ja da, for mange år siden). Jeg er overhodet ikke noen ekspert på området, jeg bruker bare litt sunn fornuft. Tror jeg.

Hadde jeg levert denne appen, hadde jeg skammet meg offentlig og kommet med unnskyldninger om hastverk, muligens mens jeg lo hele veien til banken. Appen kostet for øvrig 45 millioner og ble laget på ca. 1 måned. Hvor mange programmerere og IT-eksperter får du for 45 mill i måneden? 500? 700?

Har inkompetente IT-analfabeter i regjeringen kjøpt en urealistisk drøm med våre skattekroner?

OK, her er mine innsigelser til denne appen.

  • Den advarer kun om du har vært i nærheten av en smittet. Men fåtall smittebærere er registrert med Covid-19. Alle med små symptomer blir pr. i dag fortalt at de skal holde seg hjemme, og blir ikke testet eller registrert. Alle smittebærere som ikke har symptomer, blir selvsagt ikke testet.
  • Du må være i nærheten av en registrert smittet i 15 minutter eller mer. Det tar et brøkdels sekund å bli smittet. Når var du sist under 2 meter fra en fremmed i mer enn 15 minutter? En perfekt app vil advare deg umiddelbart når du nærmer deg en smittet. Men ja, det var dette med personvern her da.
  • Tilbakevirkende kraft? Du må altså være en av de som blir skikkelig dårlig (eller har kontakter), og derfor får lov til å bli testet snarest og deretter bli registrert smittet, for at appen skal kunne advare de du har vært i nærheten av i 15 minutter de siste 14 dager. Ganske mye må klaffe for at en blir registrert i appen.
  • Appen sier ikke hvem det er som kan ha smittet deg, så en må gjette seg frem til hvor farlig det er. Om du deretter føler deg frisk, får du pr. i dag kanskje ikke testet deg likevel. Du får beskjed om å bli hjemme, uregistrert selvsagt. Har du kanskje blitt en frisk smittebærer?
  • Jeg antar også at 99% av de som får beskjed om at de er smittet, holder seg hjemme. Med andre ord, det er kun de som ikke er/vet de er smittet som er ute å vandrer med denne appen. Ja utenom noen få kjeltringer kanskje.
  • Den gir en falsk trygghet om en tror på denne appen. Du tror du kommer til å få beskjed om noe er galt. Men du får jo ikke noen beskjeder før det er for sent. Om du får beskjed.
  • Uten åpen kildekode, kan ingen si noe om hvor fornuftig denne appen er. Åpen kildekode trenger ikke bety dårligere sikkerhet! Men Simula har kommersiell baktanke vedrørende salg av koden. Det burde gjøre enhver betenkt.
  • Norge registrerer heller ikke de som blir friskmeldt. Hvor lenge er du en advarsel mot andre i appen da? 30 dager? Hva om du blir frisk i løpet av 14 dager? Hva må til for at du skal bli fjernet som en trussel?
  • Og som et lite irritasjonsmoment (ja da de kan leves med), den sluker batteri, spesielt på Android, samt at på iPhone fungerer den dårligere, da Bluetooth skrus automatisk av når skjermen er av, noe som gir mindre nøyaktighet. (Ja de har rettet på noe av problemene med batteribruk, nå bruker den kun posisjonslagring når du beveger deg, ikke når du sitter stille og rolig blant masse mennesker.)

Min konklusjon:

For at denne appen skal fungere, er det kun massiv testing av flest mulig i hele Norge, som vil gi den noe som helst fornuftig verdi. De eneste tallverdiene den vil gi pr. i dag er hvor mye befolkningen beveger seg og hvor. Men med massiv testing, trenger vi da egentlig appen? Da har vi jo kontroll.

Massiv testing ligger uansett pr. i dag, et godt stykke frem. Om det i det hele tatt kommer til å skje. Og med massiv testing, så menes det at veldig mange må testes på kortest mulig tid. Det hjelper ikke å bruke 6 måneder på å teste hele befolkningen, for da vil de første som er testet rekke å bli smittet lenge før de siste er ferdigtestet. Om 200 000 mennesker testes hver uke, vil det ta ca. 30 uker (7,5 måneder).

Min amatørspådom uten en anelse medisinsk kunnskap? At vi får Covid-19 under kontroll fordi vi er flinke til selvisolering og å holde avstand, noe som sakte men sikkert får Covid-19 til å forsvinne / bli holdt under kontroll.

Jeg håper jeg tar feil, og at appen faktisk har en nytteverdi. Den er ikke farlig å laste ned i mine øyne, bare hensiktsløs.

Jeg personlig tror regjeringen har kjøpt katta i sekken mens det er noen få IT-folk som storkoser seg nå med klapp på skuldrene og store bonuser.