Rødgrøt, minner fra fortiden

Om du er over 30ish, er sjansene store for at du vokste opp med rødgrøt med melk eller fløte. Denne super-enkle desserten har Nora bl.a. prøvd å selge ferdiglaget. Det ble til og med et par tafatte Facebook kampanjer for å bringe den tilbake når de sluttet med det.

Ærlig talt, det er 2 minutters arbeid, etterfulgt av en nedkjølingsperiode på 30-60 minutter avhengig av termostaten din hjemme. Jeg hadde vært flau om jeg var medlem i den Facebook gruppen. Dette fikser du selv bedre enn Nora noen gang klarte! Også er det billig.

rodgrot3

Ja med mindre du vil hive deg rundt å lage luksusutgaver da. De er like enkle, krever bare litt flere råvarer.

De viktigste tingene å huske på med rødgrøt er forholdet mellom potetmel og saft, og det at saften må være sterkere enn du vanligvis drikker for at du skal få frem smaken skikkelig. Tilsett gjerne litt assorterte friske bær for å gi en mer luksuriøs smak.

Oppskriften under er på en helt enkel rødgrøt som gir ca. 1 liter eller ca. 5 porsjoner. Deretter er det opp til deg å eksperimentere.

  • 1 liter rød smakfull ferdigutblandet saft
  • 5 ss potetmel (Kan klare seg med 4 men jeg liker den tykk)

Vanskelig? Skal jeg gjenta oppskriften? 🙂

Som sagt bør saften være litt sterk. I den typen saft jeg brukte, var forholdet 1 del saft til 5 deler vann for vanlig “drikkesaft”. Jeg brukte 2 deler saft for å få den sterk nok. Men dette smaker du til. Når du synes den er litt for sterk, lag den en anelse sterkere, så blir det bra. De aller fleste lager saften for svak første gangen.

Hell saften oppi en kjele og tilsett potetmel. Skru på platen på medium til sterk varme. Rør rundt. Pass på at du rører litt ofte, siden potetmel har en tendens til å feste seg i bunn av kjelen til å begynne med. Ikke bli redd om den blir litt hvit av potetmel med en gang. Det går seg til etter hvert.

rodgrot1

Ikke bli redd om den blir litt hvit av potetmel med en gang. Det går seg til etter hvert.

Du kommer til å merke at grøten tykner til etter hvert som den blir varm. Trekk kjelen til side før den koker. Koker den, kan den fort få litt gummi-tendenser.

rodgrot2

(TIPS: Om du bruker en del friske bær oppi, er fremgangsmåten helt lik. Tilsett bærene sammen med saften. Knus noen av bærene. Kanskje du må tilsette litt sukker for at den ikke skal bli for sur.)

Sett så kjelen til avkjøling. Om du har lyst, porsjonerer du ut oppi skåler allerede nå. Da avkjøles den dobbelt så fort.

Om du serverer med melk, fløte eller blanding av begge avgjør du selv. Som barn brukte jeg fløte, men har klart å vende meg av med det. Melk går fint nå. Noen liker også strøsukker på. Synes personlig at den er søt nok uten.

rodgrot4

Dette var kjempegodt. Bringer tilbake barndomsminner.