Produsent-mafian holder prisene oppe

Husker du den gang politikere satte ned momsen på mat for å gjøre mat billigere for folk flest? Det skjedde 1. juli 2001. Produsent-mafian jublet.

De tjente plutselig 10-12% mer på varene sine over natten takket være blåøyde politikere. For det er produsent-mafian som holder prisene oppe.

Sluttprisen til oss konsumenter gikk ikke ned. Intekten til bøndene gikk ikke opp. Men fortjenesten til de store selskapene derimot gikk i taket.10-12% momsfritak for dem er mange, mange millioner. De benekter selvsagt at de tjente noe ekstra på dette. Men de er lite troverdige. De satser på at vi ikke husker alle gamle saker.

Eksemplene på at store selskap som Nortura gjør alt de kan for å holde prisene oppe er mange. Men det har aldri vært tydeligere, og mer skremmende, enn nå de siste årene når det gjelder sau, får og lam.

Det er egentlig bare å se på uttalelser de siste 2 årene.

Februar 2017 NRK Rogaland “På Norturas reguleringslager (red. fryselager)  ligger nå over 2257 tonn lam og 1155 tonn sau, dobbelt så mye som for ett år siden. Prognosen er at lageret øker med 1000 tonn til i løpet av 2017, og både bønder og kjøttbransjen er bekymra.

– Hvis man dumper prisene, selger man kanskje enda mer. Men samtidig skaper man kunstig oppfattelse av hva maten egentlig skulle kosta. Det er uheldig når en har fått trappet ned på lageret, og igjen skal selge «riktig» mengde lammekjøtt til «riktig» pris.”

Så hva er riktig pris? Jo det er høyest mulig pris Nortura og matkjedene kan klare å få ut av deg og meg. Ja da mener jeg vel egentlig hva de kan lure deg og meg til å betale.

For stuntene de prøver seg på som med lammeskav, altså lammeavskjær fra bog og lår til 250 kroner kiloen hører nesten hjemme blant kriminelle handlinger. Det er rett og slett uforskammet frekt!

Pris på lammeskav på Coop Extra 12. mars 2018.

Bare for noen dager siden kom det frem at de solgte sauekjøtt billig til pelsdyrnæringen.

Se hva de sier i år.

NRK Hordaland 27.august 2018 “”Å gje det til pelsdyr er trass alt betre enn at det vert kasta.” seier Ellen Flø Skagen som er direktør for kommunikasjon, samfunnsansvar og trygg mat i Nortura.”

Når en legger sammen disse kommentarene, og leser disse to artiklene er svaret helt klart.

De er villig til å kaste mat, for å sørge for at vi konsumenter ikke kjøper det billig!

Og dette bringer oss til det viktigste spørsmålet.

Hvem er det som passer på produsent-mafian? Hvem er det som sørger for at alt foregår i fornuftige og lovlige former?

Ved å tillate monopolene som vi har fått innen kjøtt, fugl og fjærkre samt meieri, har vi i praksis satt produsent-mafian til å passe på seg selv.

Hvis du graver litt, finner en jo fort ut at noen av disse selskapene også er med på å bestemme mengden som kan importeres for salg. Ja de er såkalt markedsregulatører som skal sørge for at det er nok mat. Og da må du ikke regne med noe rimelig varer fra utlandet med mindre de godkjenner det (tjener penger på det).

Les bare denne artikkelen om Tine sin kamp mot konkurrenter og 20 år med konflikter.

Det eneste politikerene har gjort, er å gi de største en moms-bonus.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.