Ny forening vil sette opp prisene på utelivet

Norsk Restaurantforening blir nå stiftet. Og det første de vil er å gjøre det dyrere å spise og drikke ute. Dette er etter min mening, ren idioti. Og med fare for å aldri få en jobb igjen, må jeg komme med litt oppgulp.

Dette minner meg om når drosjenæringen sutret og klaget over for få reisende, og derfor måtte sette opp prisene. Ren idioti!

Misforstå meg rett. Å danne en egen forening er en grei idé. Den kan jeg delvis støtte. Bransjen kan kanskje trenge noen som kan snakke for dem i kriser. Forklare hvordan en restaurant og bar fungerer. Men at en går ut med en gang og sier at de ønsker det dyrere ute på byen er å skyte seg selv i foten.

Blir dette en forening for de udugelige bedriftene som ikke fortjener hjelp?

Lønnsomheten er for dårlig.

OK, det er år og dag siden utestedene sluttet å bruke den gylne «3 ganger» regelen. Altså, råvarepris ganger 3=utsalgspris. Det var en standard for noen tiår siden, og utestedene tjente penger da.

I disse dager er både 4 og 5 gangeren brukt på populære varer som bl.a. utepilsen. Det er faktisk en enorm fortjeneste på mange råvarer, isolert sett. I dag tar en så godt betalt som en kan/tør uten å miste kunder.

Lønnsomhet skapes som regel av antall besøk og salg av en vare med fortjeneste. Har du bra besøk, tjener du som regel penger. Hvis ikke, gjør du noe galt! Å skylde på omverden blir for dumt.

Så hvor blir pengene av?

Ett av problemene når det gjelder kostnader, vil jeg påstå er husleien i populære områder. Prisen pr. kvadratmeter har gjennom årene skutt i været, spesielt innenfor ring 1 i Oslo. Å heve prisene på en øl vil faktisk være med å subsidiere eiendoms-kaksene. Ja hvis du får folk til å ville betale dyrt. Hvis du klarer å ha et fullpakket utested, sett gjerne opp prisen.

Det er selvsagt ingen menneskerettighet å kunne servere billig mat og drikke i dyre lokaler. Og det er ingen selvfølge at folk vil besøke akkurat ditt utested. Men!!! Det hjelper heller ikke med høyere priser om ingen vil besøke deg! At alle skal heve prisen blir bare for dumt. Og det vil aldri fungere. Noen vil alltid være billigere.

Nå blir det uansett mindre og mindre interessant å drive utesteder mitt i Oslo sentrum, takket være byregjeringen. Kanskje på tide å finne rimeligere lokaler utenfor ring 1?

Det begrunnes også med at ansatte får for lite betalt.

Vår tankegang er at restaurantbransjen fra før har lavlønnsyrker, så hvis vi skal kunne tiltrekke oss flinke folk, må vi kunne tilby dem en karriere. Derfor må det bli mer kostbart å spise ute.

Dette utsagnet er som å ta ladegrep igjen etter det første skuddet i beinet.

Ingen hindrer en bedrift i å betale de ansatte bedre. Bra steder betaler faktisk bedre enn dårlige steder. Da får de også flinkere ansatte, som igjen sørger for bedre inntjening. Du får hva du betaler for! Hørt den før??

Problemet med den lave lønnen, er at de fleste stedene ikke ønsker å betale bedre. De vil ha inn uskolert billig arbeidskraft uten erfaring som de kan lære opp selv. Gjerne studenter og ungdom i første fase av arbeidslivet. Og når gjerrige udugelige ledere skal lære noen opp, blir de ansatte like udugelige, og da fortjener de ikke høyere lønn. (Ja da, det finnes unntak.)

Tilby karriere? Det finnes vel snart ikke et yrke som har flere skoler for å utdanne folk enn hotell og restaurant bransjen. De som vil, kan gå skole, ta læretid, bli flinke, og deretter få bedre lønn på et bedre sted.

Det påstås også at det er billigere å spise ute i Oslo enn Paris, Stockholm og London.

Her tror jeg den nye foreningen har mistet fullstendig bakkekontakt. Dette er ren sprøyt. Ta dere en storbyhelg! Det finnes billige restauranter i alle byer, og dyre. Men å sammenligne på den måten blir for dumt. Det finnes ikke en by i verden hvor en ikke kan finne en haug med dyrere restauranter enn i Oslo. Men det er fordi de fortjener å ta betalt! Folk betaler ekstra for gode opplevelser.

Uansett kan en ikke sammenligne seg med andre land. Det er hva de lokale utestedene kan og bør tilby som betyr noe. Dagens gjester bryr seg ikke om hva en Crème brûlée koster i Paris når de skal ut i Oslo i dag. Det er hva de er villig til å betale som betyr noe.

Kanskje det er på tide å se på sitt eget sted?

Gir du gode nok opplevelser til å heve prisen? Kanskje du heller bør senke prisen til et nivå som tilsvarer produktet du leverer? Kanskje du får flere gjester da? Å se seg selv i speilet er ofte smartere enn å legge skylda på staten.

Enkeltstående restauranter klarer det ikke på egenhånd??

“Men i Norge ligger vi veldig etter på hvordan vi priser oss. Det vi må hjelpe bransjen med, er å få priset riktig. Dette er ikke noe enkeltstående restauranter klarer å gjøre noe med på egen hånd.”

Ok, her føler jeg vel at noe skurrer skikkelig. De vil heve prisen på det meste i hele bransjen, fordi alle priser seg feil, og trenger hjelp? Enkeltstående restauranter klarer ikke dette selv? Arrogant utsagn! En kan nesten si at det grenser til sosial diskriminering også. For hvis alt blir tvangsmessig dyrere, blir det flere som ikke har råd. Men foreningen vet hva som er best for alle? Pølsevev!

Jeg vil heller gå så langt å si, at det tydeligvis finnes mange udugelig ledere der ute, uten utdannelse og erfaring. De som alltid har ønsket seg en bar, eller tror de er flinke på kjøkkenet fordi alle vennene sier det. De har overhodet ikke peiling på hva denne bransjen innebærer. Fortjener de da bedre lønnsomhet?

Stengte steder er aldri lønnsomme!

Flinke bar og restaurantdrivere trenger ikke en forening for å få hevet lønnsomheten.

I disse pandemi tider, ville det kanskje hjulpet med folk som kunne forklare bedre hvordan bransjen hadde det, men dette handler ikke om lønnsomhet. Stengte steder er aldri lønnsomme!

Denne foreningen vil sikkert være bra for de som ikke kan faget. Men de fagutdannede kommer fort til å bli dritt lei den uskolerte sutringen.

Norsk Restaurantforening kan fort bli et samlested for gjerrige udugelige ledere som vil tjene mer uten å jobbe for det. Kanskje det kan bli en lønnsom karriere i LO etter hvert?

P.s. Jeg håper jeg tar feil!

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.