Mango Pico de Gallo

Noen mener kanskje at dette heter mango salsa. Men salsa er spansk for saus. Og Mango Pico de Gallo er ikke sausete.

Dette er kosemat. Det passer til så mye. Om du skal ha det på taco, til chips eller på en biff, kotelett eller laksefilet, så er dette med på å heve retten til skyene.

Lager du opp denne oppskriften, har du nok til både 4-5 porsjoner middag samt til tortilla chips ut på kvelden. Men jeg tipper det likevel er tomt når kvelden er omme.

Det du trenger er:

  • 1 mango
  • 1 løk (gul eller rød)
  • 1 tomat
  • 3 fedd hvitløk
  • 1/3 agurk
  • 1 sitron
  • 1 rød paprika
  • 1 toppet spiseskje finhakket jalapeños
  • Salt og pepper

Vask, rens og finhakk løk, paprika, agurk og tomat. Når jeg skriver finhakk, så mener jeg ikke så små biter som mulig, men heller ikke så grove at det ikke får plass på en tortilla chip. Ca. 1/2 cm bredde/lengde er sånn ca. passe. Men for all del, så nøye er det ikke.

Rens og finhakk eller mos i presse hvitløken.

Finhakk jalapeños. Om du er heldig og finner frisk eller bruker hermetisert på glass fra tacohyllene i butikken spiller ikke så stor rolle. Om du ønsker en sterk Mango Pico de Gallo, kan du doble mengden. Denne oppkriften er relativt mild. Styrken ligger bare så vidt bak å lurer.

Så var det mangoen. Det finnes mange videoer på youtube om du er i tvil om hvordan du skjærer vekk fruktkjøttet. Men i korte trekk. Ha mangoen stående, og skjær av “kinnene” med en kniv. Begynn gjerne litt for langt mot midten, så du kjenner stenen i midten. Da er det bare å justere/begynne å skjære på nytt litt lenger ut.

Så er det bare å finrense resten av mangoen.

En ønsker ikke at skallet er med på mangoen. De store “kinnene” er det lettest å fjerne skinnet fra, om du bruker et glass. Et halvliters glass stjålet fra 80 tallet fungerer kjempe bra, men et hvilket som helst stort glass duger.

Bare tre “kinnene” på glasset, skinnet på utsiden, fruktkjøttet på innsiden.

Skjær vekk skinnet fra restene med en kniv.

Del opp mango i små biter.

Ha alt oppi en passende stor bolle.

Klem saften fra sitronen oppi. (Pass på at det ikke følger med sten, det er jo så kjedelig å tygge på.)

Ha oppi litt salt og pepper, og bland det hele godt sammen.

Dette krever en god del salt for å finne den rette balansen mellom søt og salt. Er du en motstander av salt, bør du utfordre deg selv litt her. Ta det i etapper. Ha oppi en 1/2 ts salt, bland det godt sammen, smak. Gjenta. Kan jo også ta litt til side og salte litt ekstra, så du får en viss anelse om retningen du går og smaken du får, før du salter alt i bollen.

Jeg endte opp med ca. 1,5 ts salt. Og fortsatt kunne jeg tålt mer. Men dette er jo en smaksak, prøv deg frem.

Ha plastikk over, og sett i kjøleskapet i ca. 30 minutter. Da setter smakene seg litt ekstra godt.

Pico de Gallo egner seg generelt å spise samme dagen som den lages. For hver dag som går, vil den bli bløtere, saftene renner ut, den ser mindre lekker ut.

Som nevnt, dette passer til så mye. Denne dagen hadde jeg det først på en svinekotelett.

Deretter var det perfekt til tortilla chipsen ut på kvelden.

Dette er det ultimate tilbehøret. Prøv, du vil ikke angre.

Tips: Skulle det mot formodning være noe igjen etter en dag eller to, som ikke ser så delikat ut lenger, stek det opp, gjerne sammen med dagens hovedrett.