Kan god smak diskuteres?

Kan god smak diskuteres? Ja selvsagt kan det diskuteres!.

Alle mennesker har stort sett de samme smaksløkene i munnen som vitenskapelig sett heter lingual papillae. 

Og alle mennesker definerer smak via 5 forskjellige smaks opplevelser.

  • Salt
  • Søt
  • Surt
  • Bittert
  • Umami

Kombinasjonen av disse smakene gir ofte en blanding som de fleste mennesker opplever relativt likt.

Jo da selvsagt finnes det mennesker med noe forskjellige smaker. Noen elsker rakfisk, mens andre kan ikke fordra brunost.

Men generelt, så vil de fleste mennesker med normal oppvekst, normale matopplevelser og et ivrig matmiljø rundt seg i de første 10-20 årene i sitt liv, komme frem til veldig mye som er likt.

Dette betyr at vi mennesker svært ofte vil være enig om hva som er god eller dårlig smak på mat og drikke.

Selvsagt vil de menneskene som utfordrer ganen oftere, tilvenne seg flere opplevelser, følelser og meninger, i forhold til de med mindre erfaring. Jeg drakk kaffe fra jeg var 16, men likte det ikke før jeg var 20. Nå storkoser jeg meg med en kopp fra Tim Wendelboe.

Jeg vil påstå at det svært ofte vil skape trygghetsbehov hos de som ikke lærer fra tidlig alder i å smake på nye produkter. De som gjerne blir litt bortskjemt i ung alder, og får spise kun de produktene de føler seg trygge på, vil derfor også ofte bli mennesker med mindre utviklet gane, smalere variasjon i matforbruket og flere uvaner i kostholdet.

Store konserner forsker på å finne de perfekte smakene som flest mennesker vil like. Dette resulterer dessverre ofte i bruk av E stoffer og unaturlige smaks tilsetninger, for å få deg hektet på produkter, som ofte ikke har en naturlig smak eller opphav. Ja ofte er de direkte usunne, men dette bryr ikke konsernene seg om, de er som regel kun ute etter profitt.

Kan dette også være grunnen til mange nye sykdommer? At Diabetes er i anmarsj i nyere tid knyttes ofte opp til usunne matvaner. Flere og flere får allergier. Fedme begynner å bli et globalt problem.

Er du en av de som har mange dårlige matvaner, eller misliker mye forskjellig, så er det bare en ting å gjøre. Ta med deg en smule mot, gå i en butikk med ferske råvarer, og kjøp noe nytt og uprøvd. Deretter bruker du internett til å finne ut hvordan å tilbrede det. Kanskje du får en ny gastronomisk opplevelse? Eller kanskje du finner noe du ikke liker.

Men resultatet er uansett positivt. Du har fått en ny smaksopplevelse.

(Les om hvordan smaksløkene  fungerer her om du er nysjerrig.)

 

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.