Juleribba

Juleribben, her er noen tips for de som ikke alltid får den til.

Å begi seg inn på dette tema, er omtrent som å diskutere hva det beste Pinnekjøttet er. Det finnes mange måter å steke Juleribba på, så jeg tar derfor for meg min enkle metode, som virker for meg, hver gang.

Svoret er stort sett det de fleste er redde for. Vi ønsker jo at den skal både blåse seg opp, og bli sprø.

Dagen Før: Skjær rutemønster i svoret/fettet/skinnet. Ikke vær redd for at du skjærer for dypt. Deretter skal ribben krydres. Jeg bruker bare salt og frisk kvernet pepper. Smøres godt inn i hele ribben. Pass på at du også får en del ned i rutemønsteret til svoret. Saltet er med på å trekke ut en del blod og fuktighet, som vi kan klare oss uten. La så ribben ligge i kjøleskapet, med svoret ned i ca. 24 timer.

Steking: Min ribbe pleier å ta ca. 2,5 timer totalt. Jeg bruker vannbad metoden. Det vil si at jeg har en ovn panne med 1-2 cm vann(eller kraft) oppi, som plasseres nest nederst i ovnen. Denne pannen skal aldri bli tørr, hvis det begynner å skje, ha mer vann oppi. (Noen velger å la ribben ligge i selve pannen med svoret ned i vannet/kraften den første timen)

Ovnen skal være på ca 150-160 grader.

Så legger jeg ribben på en rist, ca midt i ovnen. Den første timen, skal den ligge med svoret ned. Den andre drøye timen skal den ligge med svoret opp.

Ta litt av fettet/kraften i pannen under, og hell over svoret med jevne mellomrom (Hvert 15 min ca.).

Begynner svoret å bli mørke brunt allerede nå, så legg litt folie over(kanskje sjekke temepraturen og skru ned litt). Men ofte vil svoret allerede her begynne å se veldig bra ut.

Den siste ca 15 minutter bruker jeg kun til å pleie svoret, om det er nødvendig. Som oftest har svoret blitt nesten perfekt allerede, som det ble denne gangen. Den trenger bare det lille ekstra.

Ovnen skrus opp til 200-220 for å frese det opp. Ta vekk evt. folie. Ta ut bunnpannen med det som nå er kraft til sausen.

Følg godt med så den ikke svir seg. Skru opp varmen enda mer om det trenges. Som regel snakker vi om kun få minutter i denne varmen, før den er ferdig.

Svoret i dag ble perfekt. Luftig, sprøtt, og smeltet nesten på tungen når jeg tygde i det.