Ja til søndags-åpent?

Jeg plages av dagens regler om søndagsåpne butikker. Nordmenn blir flådd med fårete uvitende glis, fordi vi fortsatt lever med urettferdige lover og regler som for lengst er utgått på dato.

Jeg synes bl.a. at det er ganske hårreisende, at konkurransen i markedet skal bestemmes av våre moralske voktere. At bl.a. KRF er i mot er det jo ingen som betviler. Men de er flinke til å skjule den egentlige grunnen. Den kristne hviledagen skal holdes hellig. Men skal den kristne tro styre vårt land, nå som kristendom kun er en av mange religioner? Skal kristendommen styre handlemønsteret til de ikke-kristne? Har vi ikke kommet lengre i år 2015?

At LO er i mot sier seg selv. De ønsker jo at sine medlemmer skal tjene mer og jobbe mindre.

Men er det egentlig de som bestemmer? (Fra VG Søndagsåpent på bakrommet.)

Det er ikke tvil om at de butikk-kjedene som allerede har åpent på søndager, vil beholde sitt enevelde. Konkurranse på søndager ønsker de ikke. De vil være alene om å flå alle nordmenn med høyere priser disse dagene.

Nå ja, det er kanskje ikke helt sant. Bunnpris har stort sett fornuftige priser i sine butikker alle 7 dager i uken. Men Joker-kjeden er det perfekte eksempelet på griskhet. Der gnir de seg i hendene mens alle tilbudene fjernes på søndager.

At prisene kommer til å gå opp om alle får holde åpent er direkte løgn! Konkurransen vil sørge for at prisene forblir de samme. Ja kanskje de går ned litt på søndager, siden det blir mer konkurranse? Men det er selvsagt et flott skremmeskudd å komme med fra motstanderne. Om noen butikker går konkurs fordi de ikke lengre kan flå naive nordmenn på søndager synes jeg bare er poetisk rettferdighet!

Og er det ikke en absurd tankegang at de samme som sier nei til søndagsåpning for alle, synes det er greit at butikker på under 100 kvm skal få lov til å holde åpent? Skal konkurransen styres av størrelsen på butikken? Er ikke det helt på trynet?

Jeg er for søndagsåpent. Ikke fordi jeg trenger en butikk på søndager. Men fordi jeg mener det skal være likt for alle.

Jeg tror ikke vi skal være så redde for de som plutselig må jobbe på søndager. Dette vil bare skape enda flere deltidsjobber for studenter og arbeidsledige. Jeg tviler på at dette vil frata noen nordmenn som i dag har søndags-fri, hviledagen sin.

Alternativet som jeg også ville vært med på er å stenge alle butikker på søndager, også Brustadbuene, for at konkurransen skal forbli ærlig og rettferdig. Men det lar seg neppe gjøre, vi har allerede gått for langt i retning av menneskelig frihet.

Ovenfor er en film-snutt jeg laget angående dette tema noen år siden. Men den er vel like aktuell i dag. Vi står jo stille i utviklingen her i Norge.

P.s. Denne loven er like idiotisk som alkohol-salgs vedtekter. Du får ikke kjøpe øl i butikken, men du kan drikke deg så drita du vil i alle barer. Altså, nok en lov som støtter kun de med god økonomi.


Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.