Hvorfor Grandiosa? Hvorfor?

Hvorfor selger Grandiosa så godt? Hvorfor spiser så mange nordmenn Grandiosa? Hvorfor synes noen at Grandiosa smaker godt? Hvorfor Grandiosa? Hvorfor?

For første gang i dette årtusen, kjøpte jeg en Grandiosa. Jeg har slengt dritt om denne pizzaen i mange år, helt siden jeg smakte den en gang i forrige årtusen. Men jeg husket ikke lengre hvorfor. Det heter seg at all erfaring er god erfaring, så jeg slo til. Den fortjente et gjenbesøk.

Det må også sies, at jeg enda ikke har hørt en kokk, faglært eller ufaglært, si at denne har god smak. Så den totale erfaringen tilsa at jeg antagelig kom til å riste på hodet i forargelse over at jeg ødela dagen min med dårlig mat.

Jeg har derimot ofte hørt fra ungdom og ungkarer som ikke kan lage mat, at de synes denne pizzaen er enten god eller helt ok. Hvorfor?

Det er farlig å si dette, men det må ha noe med dårlige smaksganer å gjøre.

Vi er stort sett født med de samme uvitende og upåvirkede smaksganer. Over tid vil disse utvikles. De påvirkes av våre omgivelser. De påvirkes av erfaringer. Om dine foreldre har Grandiosa hver lørdag, er sjansene store for at du kommer til å ville ha Grandiosa hver lørdag når du blir voksen. Du forbinder da denne pizzaen til en positiv opplevelse, og smaken blir da forstått som god.

Og vi påvirkes av reklame. “Norges mest spiste PIZZA” må jo smake bra!

Jeg valgte å følge bruksanvisningen nøye. 225 grader C. Og jeg tilsatte ikke noe krydder.

Stekte den ferdig, var forsiktig med å ikke steke den for mye.

Det første jeg la merke til, var at den påståtte Jarlsbergosten ikke smeltet særlig jevnt.

Det første spørsmålet, som har blitt omtalt før i media, er pizzakjøttet? Ja det heter fortsatt pizzakjøtt. Jeg har aldri sett et pizzadyr. Har du?

Om en ser på ingrediensene, så ser en at pizzakjøtt er: storfekjøtt, spedd ut med vann, soyaprotein, hvetestivelse, stivelse, salt, krydder(hva nå det kan være) og konserveringsmiddel E250. E250 er Natriumnitritt, og er svært omdiskutert. Jeg er ikke kjemiker, så jeg satser på at Mattilsynet, som jo godkjenner bruken, vet hva de driver med.

Men det finnes altså ikke et pizzadyr. Det er en utspedd kjøttdeigoppskrift basert på storfe. Skulle gjerne visst hvilken deler av kua som blir brukt.

Vel, da var det på tide å smake på “Norges mest spiste pizza”.

Den ser jo ikke så aller verst ut da.

Men dette kunne ikke under noen omstendigheter, komme under kategorien god smak. Smakløs og dritt kjedelig. Tam, harsk, oljete smak var det jeg satt igjen med når jeg prøvde å analysere hva jeg smakte. Jeg antar at det meste av den smaken kom fra bunnen.

Jeg kunne ikke definere kjøttsmaken, eller ostesmaken. Jeg er forøvrig stor tilhenger av Jarlsberg ost, men her klarte den ikke å fremheve seg i det hele tatt. Det kunne vært hva som helst med “oste-konsistens” på. Jeg pirket av litt paprika og smakte på de små bitene som gjør pizzaen pen å se på. Jeg kunne da såvidt kjenne at det faktisk var paprika. Antar at også denne har blitt behandlet til det kjedsommelige på en eller annen måte før den ble brukt.

Tomatpuré-smaken var også fraværende.

Jeg har nå all forståelse for at enkelte må ta ketchup på. Det er ikke for å gi denne pizzaen bedre smak. Det er for å skjule hva du spiser. Har du prøvd ostesmørbrød med ketchup? Det er bedre.

Jeg kommer herved med en bønn til alle foreldre der ute som har pizza på lørdager. Varier hvilken billig frossenpizza du kjøper. Ikke døm dine barn til å tro at Grandiosa er godt for resten av livet. Du ødelegger deres smaksganer og et hvert håp for at de skal kunne nyte et godt måltid i fremtiden!

Jeg kommer nok ikke til å spise en Grandiosa til i dette årtusen.

Ungkarskokkens bedømmelse  [rating=1]

Bør kun kjøpes som et ledd i en omfattende hevnaksjon. Men unngå da selv å spise den.

Regner med at sponsing fra Orkla Foods nå er utelukket?
4 comments

 • Jan

  Forstår ikke hvorfor folk er villige til å betale for slikt søppel. Dyr, ernæringsfattig og smaker ingenting.

 • Ole Anabole

  De som mener grandiosa er godt burde sjekke smaksløkene sine, antageligvis kjenner de heller ikke eimen av den fisen Pondus slipper. For noe DRITT !

 • Arne Belinda

  Ikke spesielt god i det hele tatt. Jeg kjøper den når den er på tilbud under 35 kroner og legger litt ekstra ost og fyll på. Ellers rører jeg den ikke.

 • Arne Hansen

  Jeg bruker mye tid og penger på å lage fancy mat, men Grandiosa er og forblir favorittretten min. Trikset er etter min mening å steke den nok til at osten akkurat har smeltet, men ikke mer. Den på bildet her er alt for mye stekt, og da er den ikke god.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.