Pasgrasan? Hva er dette?

Jeg mener bestemt at jeg husker en gang, for ikke så lenge siden, at det sto Parmesan på denne gule boksen. Nå heter det Pasgrasan.

Jeg husker at jeg elsket det på min spagetti som liten. Het den ikke Parmesan da?

Pasgrasan

Ved å google Pasgrasan, kommer det ikke så veldig mye fornuftig opp. Merkelig lite faktisk. Noen norske påståelige og feilinformerte salgsteder, og en liten italiensk artikkel. En artikkel som forklarer om en “liten” domstol i Luxemburg som erklærer at kun Parmigiano Reggiano kan kalles parmesan, og at alle “kloninger” må pent bytte navn. Dette har resultert i navn som Pamesello og Rapesan Pasgrasan. 

Ok, så dette er altså en parmesan kloning som nå heter Pasgrasan. Det er ikke ekte parmesan siden de tydeligvis har måttet bytte navn.

Men, hva er Pasgrasan for noe? En kloning kan jo bety så mangt.

På pakken står det i ekstremt liten engelsk skrift : Ingredients: Milk, salt,  renner, preservative: lysozyme (from egg). Fat in dry matter 32% min. 

Det står lite om mengden av ingredienser på pakken.

Hva er renner spør du? Vel det er en enzym som en finner i magen på pattedyr. Den brukes til å få melken til å koagulere. Ingen fare, det er ganske vanlig å bruke dette i bl.a. oste-produksjon. Ost er jo ikke for vegetarianere uansett vel?

Lysozyme er et konserveringsmiddel som en finner i eggehviten. Så vidt jeg vet, heller ikke farlig. Om du ikke er allergisk til egg da.

Midt på pakken står det Grated cheese * Reven italiensk ost. Ok, lurer på hva har de revet denne med? Burde det ikke stå finmalt, knust og pulverisert?

På baksiden står det Patent Pending. Ok, så de har søkt om patent på dette. Personlig blir jeg litt nervøs når det står så lite fornuftig på en pakke. Er dette egentlig ost i det hele tatt? Hvem lager den?

Det står pakket av Caseificio GHIDETTI Srl. På hjemmesiden deres fant jeg produktet Pasgrasan med kjempebeskrivelsen Grated and de-hydrated mixture of hard cow’s milk cheese.

Ble du noe smartere? Det kan virke som det er ost. Kanskje det er det? Kanskje ikke? Jeg finner ikke noen stolte forklaringer på hvordan dette gule pulveret blir laget.

Det er i hvert fall helt sikkert ikke parmesan, om du noen gang har trodd det.

Moralen er, “riv ekte Parmigiano Reggiano. Det smaker uansett så mye bedre, også vet du at det er laget med stolthet.”

One comment

  • Jeg har litt på det samme, og takker for info, men er ikke enig i konklusjonen din – dette er høyst sannsynlig en dom på samme måte som champagne – all champagne er prosecco, men ikke all prosecco kan kalles champagne – eneste forskjell er området den kommer fra. Altså hvis du kopierer Jarlsberg kan du ikke kalle den for Jarlsberg, men det er fortsatt samme osten.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.