Hjortestek med stuet rosenkål og portvinsaus

Hjort er et utrolig smakfult dyr. Og i Norge begynner det etter hvert å komme mange oppdretterier, så en slipper å sende ut en jeger i håp om å få noe. Eller kjøpe fra New Zealand.

Tips, bruk internett, søk etter “hjort oppdrett”. De fleste selger kjøtt direkte fra websiden sin.

Denne steken kom fra Trøndelag og var helgens festmåltid.

Det første jeg gjorde var å krydre den med salt og pepper. Smør den godt inn. De fleste krydrer alt for lite.

Så svei jeg den av i en panne med olivenolje, for å lukke alle porer. Ellers vil den fort kunne bli tørr.

La den deretter i en ovnsform, litt olje eller smør i formen,  med steketermometer. Ja på stek er det veldig greit å bruke et termometer, da det å klemme og tippe ikke alltid er så sikkert. Ovnen sto på 180-200 grader C.

Kjernetemperaturen på hjort bør ikke være over 55 grader C etter min mening. Da er den litt rosa i kjøttet til slutt. Når den nådde det, tok jeg den ut, satte formen på en rist, og lot den hvile i 30 minutter.

Det er veldig viktig at steken får hvile etter steking. Da vil det roe seg inni kjøttet, saftene brer om seg, og den blir generelt saftigere. Ikke vær redd for at den skal bli kald, det skjer ikke på 30 minutter.

Tilbehør:

Portvinsaus laget jeg av kraft og fett fra stekebrettet kjøttet hadde vært oppi. Jeg hadde vann oppi i stekebrettet, og kokte den ut. (Satte den på en plate på full varme til det kokte, skrapte og rørte i den.) Silte dette oppi en liten kjele. Smak på kraften, er det lite smak i den, tilsetter du en kraft/buljong terning. Salt,  pepper og noen dråper Worchester saus. Har du noen grønnsaker, stilker fra sjampingjongen, løk eller annet, ha det oppi. Kokte i ca. 15 minutter. Silte den. Så tilsatte jeg portvin og litt tyttebærsyltetøy. Veldig raskt oppkok med røring, og så jevnet jeg den med Maizena Jevner. Smak ofte på den i alle ledd, så kjenner du smaken komme veltende over deg etter hvert.

Stuet rosenkål. Først renset jeg de. Tar alltid av ytterste bladene (Kan være ganske syrlige), og skjærer av stilken. Kokte de i vann med salt, til de var nesten ferdig. Silte av vannet, og helte over litt fløte, litt salt og pepper, og lot den koke til fløten tyknet til.

Sjampingjong fylt med mynt gele. Fjernet stilken på passe store sjampingjonger(Brukte stilkene oppi sausen). Litt salt og pepper oppi hatten.  Bakte dem i ovnen i 5-10 minutter på 200 grader. Pass på at de ligger med hodet/toppen ned, da blir de saftigst.  Lot de avkjøles, og fylte de med mynt gele. Nydelig, passer veldig godt til vilt eller lam.

Ovnsbakte Amandine poteter hørte også med.

Dette var nydelig.