Hjemmelaget kjøttkaker og ertestuing

Norsk tradisjon. Kjøttkaker, det er og blir en av de mest populære rettene i Norge. Desverre kan det virke som vi ikke lager dette fra bunn av lenger. Spesielt ertestuingen. Den blir kjøpt på pose, tørket, og med den velkjente tørrvare smaken som følger med.

Ertestuing er jo så enkelt. Du må bare tenke ett døgn i forveien. Legg en pose tørkede grønne erter i en kjele med rikelig med vann, kvelden før du skal ha stuingen.

Neste dag, siler du ertene, og heller på nytt vann. I tillegg, så knuser jeg en buljongterning eller to oppi.

Sett så ertene til koking. Dette skal småkoke i ca. 2-3 timer. Rør litt i det av og til så den ikke svir seg i bunn av kjelen.

Når den nærmer seg ferdig, og det ser du ved at ertene begynner å løse seg opp litt, den velkjente “stuing utseende” kommer frem, så saltes og pepres det hele. Kanskje en stor skje eller to med smør.

30 minutter før jeg tror ertestuingen er ferdig begynner jeg med de grove kjøttkakene.

Kjøttkakene. Jeg brukte vanlig kjøttdeig. Ca. 250 gr. som holder til to vanlige porsjoner. Tilsatte en halv finhakket løk, 3 ss Worchestershire saus, salt og nykvernet pepper. Jeg sper IKKE ut kjøttdeigen med melk, egg, mel eller lignende.

Knadde dette godt sammen. Satte på en stekepanne,  litt sterk varme, litt olje eller aller helst, smør oppi. Hvis Tine har klart å få fylt opp hyllene da.

Så former jeg med nyvaskede hender, passe store kjøttkaker. Jeg lager de ikke for store. Da bruker de bare lang tid på å bli ferdig. Steker de så på begge/alle sider.

Så det trikset som sparer oppvaske og tid. Jeg lager sausen i samme panne, mens kjøttkakene er oppi. Skyv kjøttkakene til den ene siden. Tipp forsiktig på stekepannen så smøret/oljen renner ned i andre enden. Strø litt hvetemel oppå fettet. Rør det godt sammen så det ikke er noen klumper.

Så tilsetter jeg vann. Nok til at det nesten dekker kjøttkakene. Tilsetter 1 buljongterning. Noen dråper Worchestershire saus, salt og pepper. 1 spiseskje med tomatpurè. Noen dråper brun sukkerkulør om sausen blir for lysbrun. Skru ned varmen og la det hele småkoke i ca. 20 minutter.

Kokte poteter og tyttebærsyltetøy til selvsagt.

Nydelig tradisjonsrik hjemmelaget middag.