Griske gårdeiere ødelegger utelivsbransjen

Hvis 2 suspekte karer kommer inn i din butikk, og krever 10% av bruttoen din hver måned som beskyttelsespenger, hva ville du gjort? Personlig ville jeg uten tvil politianmeldt dem.

Så hvorfor er det fullt lovlig for gårdeiere å kreve 10-15% av bruttoen i husleiekontrakten? De lover ikke beskyttelse en gang!

Jeg ramlet over dette problemet nå nylig, da jeg er på utkikk etter lokaler for et spennende utelivs-prosjekt i Oslo!

Investorer er klare, forretningsplan er klar, en kan si at dette er gjennomføring av noe som er på min «bucketliste»! Det er planlagt ned til siste detalj. OK, nesten. Gårdeieres mafialignende griskhet var ikke tatt med. Og dette gjelder altså svært mange velkjente gårdeiere som alle kjenner navnene på, da spesielt i bl.a. Oslo.

At gårdeiere skal tjene på utleie er selvsagt helt greit. Det unner jeg de.

Men å ta 10-15% av bruttoen til et utested, er med på å ødelegge bransjen, samt kvele steder som har lyst til å vokse. Det skifter fokuset et utested har fra å fa flest mulig fornøyde kunder, til å melke kundene mest mulig.

10-15% av bruttoen kan lett tilsvare over 50% av fortjenesten til et utested!

Et konkret eksempel. Et sted jeg så på rundt Majorstuen var dyrt, men perfekt plassert. Antydningen var på 3 millioner i husleie i året. Dyrt, men vi kunne klare det. Så dukket det skriftelige tilbudet opp, og underteksten fortalte at minstesummen var på drøyt 3 millioner i leie pr. år. Den egentlig husleien var på 10% av bruttoen.

Her trenger en et lite men enkelt regnestykke for å forstå hvorfor dette dreper bransjen.

Hvis du har en omsetning på 30 millioner, alle regninger er betalt og du sitter igjen med 3 millioner (10%) i fortjeneste, så er mange relativt fornøyd.

Men la oss nå si at du er lysten på gjøre en enda bedre jobb. Du skaffer dobbelt så mange kunder, du blir dobbelt så populær og dobler bruttoen. Normalt ville du da med samme fortjenesteprosent på 10 %, sittet igjen med 6 millioner for hardt og godt utført arbeid.

Problemet da er en variabel som heter husleie med 10% av bruttoen. 10% av 60 mill er 6 mill.

Husleien har nå steget med 3 millioner som skal dekkes av din egen netto. Du sitter faktisk igjen med samme sum som om du jobbet halvparten så hardt og hatt halvparten av kundene. Det vil ikke lønne seg å doble bruttoen! Blir du mer populær, blir du bare fattigere og utslitt. 10% av bruttoen tilsvarer altså 50 % av nettoen, som havner i lommen på gårdeieren som ikke har løftet en finger!

Nå sitter det sikkert en eller annen BI-utdannet deltidsbartender der å sier at du må bare bli flinkere med nettoen.

Ja, enig. Det er det eneste som vil kunne gi en bedre fortjeneste. Fokuset må vekk fra flere kunder, og kundetilfredshet.

Og da må en iverksette tiltak som ødelegger bransjen!

 • Dyrere mat og drikke.
 • Dårligere lønn til mindre flinke ansatte.
 • Færre ansatte. (Flere må jobbe hardere)
 • Billigere underholdning (Spotify i stedet for live)
 • Ikke pusse opp eller investere
 • Osv osv.

De som har litt dårligere moral tyr til enda verre tiltak, som for lite øl i glasset, utvannede drinker, svarte inntekter, svarte innkjøp og utbetalinger.

En må melke kunder, ansatte og leverandører. Når gårdeier «squeezer» deg, må du «squeeze» alle andre. Det blir en ond spiral som peker rett nedover! Det hjelper ikke med flere kunder, du må tjene mer på de også.

Sånne husleieavtaler dreper bransjen!

Jeg har foreløpig takket nei til disse mafialignende husleieavtalene.

Men jeg har ikke gitt opp håpet om å fullføre min «bucketliste». Jeg håper fortsatt på å finne noen store og fine lokaler som eies av en fornuftig gårdeier som ønsker et langsiktig godt forhold, med betingelser begge parter kan leve lenge med.

Finnes de i Oslo lenger tro?

2 comments

 • Tom

  Oppdatering! Blir det en mulighet å få komme på din bar/resturang?😀.

  • Koselig at du har lyst til det. Fortsatt ikke funnet lokaler som “roper” på meg. Ønsker noe som er langsiktig og fornuftig, og sånne lokaler er det få av. Kanskje jeg er for kravstor. Men lover å markedsføre det høyt og tydelig om/når det skjer.

   God helg.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.