Fiskeboller i hvit saus

Alle som er oppvokst i Norge har et eller annet forhold til fiskeboller i hvit saus. Og tipper at det er en del der ute som savner det. Det eneste som kan være en utfordring med denne retten er sausen. Men det er faktisk utrolig enkelt. God norsk tradisjonsrik mat på valgdagen. Valgflesket har det vært nok av nå.

Dette brukte jeg i dag:

150 gram fiskeboller
100 gram frosne selskaps erter
1/4 løk

Sausen:
3-4 dl lettmelk
50-100 gram margarin (ikke lette typer)
hvetemel
Krydder: muskat nøtt, karr, salt og hvit pepperi

Først, sett på poteter. Skal du ha kokte poteter og har dårlig tid, så kjøp små poteter, det tar ikke lang tid å koke de da.

Så var det sausen da. Smelt margarinen i en kjele. Når den er smeltet (må ikke bli brune) tilsetter jeg mel. Rør godt. Denne jevningen skal bli tykk, men ikke så tykk at jeg ikke kan røre i den. Så tilsetter jeg melk, sakte, litt om gangen, mens jeg rører. Når sausen ser ut til å være passe tykk, gir jeg den et oppkok mens jeg hele tiden rører i den. Jeg er dritt lei av at denne sausen brenner seg, så derfor går jeg ikke fra den, men rører hele tiden.
Når den har kokt opp, har den som vanlig blitt litt for tykk, så da gjentar jeg prosessen med litt mere melk, rører, oppkok.
Så krydder. Jeg liker karri, og muskat nøtt er et must. Også salt og hvit pepper. Litt om gangen, smake, osv. Hvor mye du bruker er en smaksak selvsagt. Men husk, karri smaken har en tendens til å snike seg innpå litt etter at du har hatt den oppi, så vær tålmodig.
Når jeg er fornøyd, så er det oppi med fiskebollene. Lar kjelen stå på svært svak varme med lokk, og husker å røre litt. Fiskebollene blir varme og ferdig på 5 minutter her nå.

Erter. Er ikke så vanskelig å varme opp, men noen småting gjør de mye bedre. Jeg varmer de opp med nesten bare smør, kun en skvett vann. Også har jeg litt finhakket løk oppi, sammen med Aromat. Det er de små tingene som utmerker vanlig mat, og her er det løk og smør som gjør at ertene blir smakfulle.

En annen liten ting. Ved servering, så er det mange som bruker persille på kokte poteter. Men det er lov å bruke gressløk også. Det setter en smakfull spiss på de.

Da har det dukket opp reklame her også. Det er frivillig fra min side, jeg eier og betaler for domenet, og derfor bestemmer jeg alt selv. Jeg ser ikke noe galt i litt reklame, så lenge det er for noe jeg bruker eller kan gå god for. Bladet Mat og Helse er et bra produkt og det er et godt tilbud. Omega 3 spiser jeg selv til daglig sammen med C vitaminer. Jeg er sjeldent syk!