Lammekoteletter (Lammet har kommet!)

Fant ferske, nydelige, ufrosne kotteletter av lam i dag. Prisen var grei (den blir nok bedre utover høsten), og dette gleder jeg meg til.

Lammekotteletter med norske gulerøtter, store fine sjampingjonger, og hasselback potet, det er det som står på menyen hos meg i dag.

Dette brukte jeg:

2 lammekotteletter
Frisk Rosmarin
Krydder

2 gulerøtter
1 stor sjampingjong

Seter Rømme

Hasselbakk poteter

Mint Gele

Først satt jeg på poteter. Sjekk Hasselbakk poteter.

Så krydret jeg lammekotteletene. Dette gjør jeg tidlig som mulig for at krydderet skal sette seg best mulig. Egentlig, om du har tid, burde de ligget i 1 døgn. Om du gjør det, bare pass på at oliven olje er smurt godt på/dekker hele kotteletten.
Jeg bruker Aromat, Peppermix, en kinesisk hvitløk(Solo) som er ekstra fint hakket, og frisk Rosmarin. Dette smører jeg godt og jevnt på kottelettene sammen med en god Oliven Olje(Ikke Virgin). Så lar jeg de stå så lenge som mulig. Timing. De bruker kun 3-5 minutter i stekepannen, så drøy det, da smaker de best.

Litt om Rosmarin. Eller krydder generelt. Dette er lett å kjøpe friskt, de fleste butikker har det nå. Kjøp noen potter med forskjellige krydder, og ha de i vinduet som en vanlig blomst/plante. Da får du en god frisk lukt i rommet, samtidig som du har krydder lett for hånden. Vanne de som du ville en vanlig potteplante. Dør de eller du bruker dem opp, kjøp ny.

Så skreller jeg gulerøtter, og kutter de i tynne skiver. Tynne for da bruker de mindre tid på å koke ferdig.
Har de i en kjele med vann og salt, og setter de på for koking. Et lite tips, liker du de søte, så ha litt (eller litt mye) sukker i kjelen når gulerøttene er ferdig og vannet silt av, og rør rundt. Glasering heter det. Sukker gir de en svært så god smak.

Så, etter at jeg har ventet så lenge jeg orker og kan (potetene er ferdig!), så vasker jeg en stor sjampingjong, krydrer med Aromat oppi hatten, og legger den opp/ned i ovnen. Jeg bruker helst hele sjampingjonger, de blir utrolig saftige da.

Så, steke kottelettene. Har de i en varm stekepanne. Om du har brukt mye oliven olje når du krydret de, er det mulig at du slipper å ha mer olje i pannen. Kan bare ha litt ekstra oppi om det blir tørt etter hvert.
Jeg liker mitt lam rosa til medium. De skal helst ikke breke når jeg skjærer i dem, men nesten. Så 2 korte minutter på hver side holder. Dette er selvsagt avhengig av størrelsen. Men jeg har lært meg gjennom årene at om jeg tror de kanskje trenger litt til, så tar jeg som regel feil. De blir som sagt veldig fort ferdig. Jeg tar heller å steker dem litt til etter at jeg har satt meg til å spise, fordi de er for rå, enn å få de gjennomstekt.

Etter at jeg har lagt kottelettene på en tallerken, har jeg 2 dl rømme i stekepannen, rører det ut, tilsetter en skvett melk, da rømmen blir litt for tykk. Sausen er ferdig.

Så tar jeg stilken ut av sjampingjongen, og fyller den med Baxter Mint Gele. Et MUST for lam mener jeg.

Maten er ferdig. Har ikke brukt en råvare som ikke var fersk! Og dette er kjapt å lage.
Ære være høsten!