Lammespyd

Lammespyd, eller shishkebab med lammekjøttdeig, er en flott måte å bruke noe av det nydelige lammekjøttet som finnes her i landet vårt.

lammespyd4

Lammespyd med hjemmelaget potetstappe

Det er utrolig enkelt å lage, og ikke minst utrolig kjapt.

Det meste av lammekjøttdeigen du finner i butikken har relativt mye god fett i seg. Og det gir god smak. Det eneste du trenger å gjøre med den er å krydre litt.

Til 2 stykker lammespyd (1 stor porsjon/2 vanlige) brukte jeg følgende:

  • 200 gr. lammekjøttdeig
  • 1/4 squash
  • 1/2 rød løk
  • 2 ts tørket rosmarin
  • 1/2 ts tørket basilikum
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts nykvernet pepper

Forvarm ovnen til 200 grader c.

Kna sammen kjøttdeigen sammen med krydderet i en egnet bolle. Form kjøttboller. De kan gjerne være litt store. Mine var drøyt 2 cm tykke.

Skjær squash i tykke halve skiver. Skjær løken i litt tykke båter.

Lag spydene. Du får kjøpt trespyd i nesten alle butikker nå om dagen.

Noen sier at du bør ha mellomrom mellom kjøtt og grønnsaker på spyd, fordi det blir fortere ferdig. Personlig mener jeg at det skal sitte tett sammen. Dette fordi smakene smitter. Og smaken løk bl.a. gir på kjøttet er noe jeg synes er godt.

lammespyd2

Legg spydene på en rist i ovnen. Du bør nok ha noe under som kan fange opp fett som renner av. Så sparer du å vaske ovnen etterpå.

lammespyd3Disse trenger ikke lange tiden i ovnen. 15-20 minutter bør holde. Er du usikker, klem litt på kjøttbollene. Er de faste er de ferdige. Du kan selvsagt stikke i dem, for å se om det renner blod ut i stedet for klare safter, men det anbefales ikke, med mindre du er veldig usikker. En vil jo helst beholde de så saftige som mulig.

lammespyd6

Lammespyd med hjemmelaget potetstappe

Jeg serverte hjemmelaget potetstappe til.