Julemat rundt omkring i verden

Her i Norge er det ribbe, lutefisk, pinnekjøtt eller svinestek som dominerer på juleaften. Men hva spiser de i resten av verden? Ble litt nysgjerrig, så jeg ville finne ut av det. Jeg vet det er stor variasjon i tradisjoner, også i andre land. Tradisjoner forandres, vannes ut og glemmes. Det er derfor gode muligheter for å tråkke feil her, men ut fra min begrensede “research”, er dette noe av det jeg fant ut.

JAPAN: Kentucky Fried Chicken. Ja du leste riktig. I 1974 kjørte KFC en kampanje for juleaften, og den slo så godt an, at mange legger nå inn bestilling på forhånd for å være sikker på å få mat på juleaften. I tillegg er bløtkake en populær dessert. 

KFC i Japan

TJEKKIA: Her er fiskesuppe populært. Da laget av karpe. Og stekt karpe med potetsalat hører også til i mange hjem.

BOLIVIA: De fleste her er katolikker, og de går da i kirken på en midnatts messe som heter Misa de Gallo “Mass of the rooster”. Turte ikke oversette den til norsk. Messen heter forøvrig det samme i mange katolske latinamerikanske land. Etter messen, spiser de gjerne en suppe/gryterett som heter Picana, som ofte inneholder både kylling, biff og lam sammen med mais og potet. 

KINA: De feirer ikke jul i Kina. Litt rart å tenke på at så mye av julepynten vi kjøper, er laget der, men de bruker ikke noe av pynten selv. Men en tradisjon de har, er å gi hverandre et eple på juleaften. Juleaften der heter 
Ping’an Ye og betyr stille, fredelig/rolig kveld. Usikker på hva dette har med eple å gjøre. 

ESTONIA: De påstår at det første offentlig utstilte juletreet ble plassert i Tallin. Latvia er overhodet ikke enig, de mener det var i Riga. Her er det ofte blodpølse med surkål som er på menyen på juleaften. 

MONTENEGRO: I Norge har vi ofte en julegrøt, hvor det er gjemt en mandel. I Montenegro baker de et rundt brød som heter Cesnica. Inni den ligger det en mynt. Brødet blir sendt rundt bordet, så alle kan få en bit. Den som får mynten, vil da få et spesielt godt nytt år. Ellers finner du gjerne svinestek og Sarma, som er kålruletter fylt med ris og kjøttdeig.

Cesnica bryting. Bildet fra Wikipedia.

ROMANIA: I tradisjon tro, om du eier griser, skal en av de slaktes den 20. desember, som heter St. Ignatius’s dag. Av denne lages ofte svinestek og svinekoteletter som serveres på juleaften sammen med Ciorba de perisoare som er en syrlig suppe med kjøttboller.


Ciorba de perisoare. Bildet hentet fra Wikipedia

VENEZUELA: Nei dette er ikke julepakker.  Maten de ofte spiser heter Hallacas. Dette er matpakker, som inneholder en masse forskjellig kjøtt og grønnsaker. Dette pakkes inn i banan eller maisblader, knyttes sammen og kokes.

Bildet hentet fra Wikipedia.

Som en ser, julen har mange tradisjoner rundt i verden. Jeg tipper mange ser rart på oss når vi snakker om lutefisk eller puffet svor på ribba.

Men uansett hva en liker, så ønsker jeg alle en gastronomisk juletid.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.