Honningbakt hvalbiff med bacon

Hvalbiff er jo tradisjon her til lands. Før i tiden var det en billig alternativ til storfe. Nå til dags er det fortsatt litt rimeligere enn storfe, men ikke mye.

Det er også mye diskusjoner om bestanden. Vågehval, som jeg har brukt her, holder seg stabil og er ikke i noen fare for utrydning. Det er også derfor det er en av de få hvaltypene som Norge har lov til å fange.

I denne oppskriften har jeg valgt å fravike de mer tradisjonelle smakene.

Om en ikke liker sødme i kjøtt, er det bare å hoppe over marinaden jeg har på. Men jeg syntes dette ble kjempegodt.

Til 2 store porsjoner brukte jeg følgende:

  • 400 gr. hvalkjøtt
  • 2 skiver bacon
  • 1 toppet spiseskje honning
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ts fransk Dijon sennep
  • 3 dl melk (lettmelk eller H melk)
  • Salt og pepper
  • Olje til steking.
  • Ønsket tilbehør.

Hvalkjøttet jeg brukte her fra Lofoten så ganske fin ut. Men jeg ble litt irritert når jeg så at det var et flott stykke og 3 småbiter. Slintrene var vel lagt til for å oppnå 400 gram. Men de er helt ubruklig når en ikke skal lage gryte. Men det store stykke så bra ut.

En sjelden gang kan det smake litt tran av hvalkjøtt. Det skjer ikke ofte, men problemet er at en ikke oppdager det før en skal spise. En lett måte å fikse dette på, er å la kjøttet ligge i litt melk natten over. Melk har en merkelig egenskap i å fjerne usmaker i kjøtt.

Så for å være sikker, ha kjøttet i en bolle, hell melk over, legg plastikk over og sett det i kjøleskapet til neste dag.

Så var det middagstid.

Forvarm ovnen til 220 grader C.

Bland sammen honning, soyasaus og sennep i en kopp eller liten bolle.

Del kjøttet i passe biffer og form de / klem de litt sammen så de blir litt runde. Legg en skive bacon løst rundt kanten og fest det ved å stikke en tannpirker i skjøtet på baconskiven og inn i biffen. Obs, pass på at baconet sitter løst, da det har en tendens til å krympe under steking.

Ha på salt og pepper. Brun biffene på begge sider i en varm stekepanne.

Legg biffene i en ildfast form.

Hell marinaden over.

Sett formen i oven. La det steke/bake i ca. 20 minutter.

I mens kan du lage tilbehør.

Når det gjelder saus til denne retten, vil jeg anbefale rødvinsky. Det er jo så raskt og enkelt. Ha 1 dl eller 2 med rødvin i pannen som hvalkjøttet ble brunet i, og la det koke i noen få minutter.

Når det gjelder tilbehør, valgte jeg saltbakt potet med rømme og aspargesbønner. Men du bruker jo selvsagt det du har lyst på.

Dette var et herremåltid!