Ytrefilet Charlemagne

Denne retten er en gammel rett. Jeg lærte denne første gangen på en restaurant i Stavanger på 80 tallet. Det var den dyreste kjøttretten på menyen, men likevel solgte den mest. Hvorfor? Fordi denne kalori bomben er nydelig. En hver biff elsker bør prøve denne.

Den er også svært enkel. Du kan bruke det kjøttet du vil, om det er indrefilet eller ytrefilet. Det viktigste er at kjøttstykke må være litt tykt.

Først, salt og pepper på kjøttet, før du kjapt bruner den på begge sider i en varm panne. Du skal kun lukke porene, så 30 sekunder på hver side holder.

Legg den så til side, la den hvile til den blir kald.

I mellomtiden kan du lage en sjampinjong-stuing og Bearnaise saus. Gjerne ekte saus om du har tid, men hvis ikke, så kan du jukse  litt.

Ta deretter kjøttet, og del det opp i skiver ca. 1 cm tykke og legg de i en ildfast form eller ovnsbrett. Legge så et lag med sjampinjong-stuing inn i mellom skivene. Obs, viktig at stuingen er god og varm!

Hell så Bearnaise saus over det hele. Plasser så dette inn i en varm ovn, 250 grader, eller under grill element. La det gratinere til det får en gylden farge. Ferdig. Dette er kanskje den beste oksekjøtt retten jeg vet om. Det er en klassiker som ikke fortjener å bli glemt.

Jeg serverte dette med paprika fylt med brokolli mousse og bakt potet. Også et glass rødvin til selvsagt.

Ekstra bearnaise, evt. rødvinsaus passer ypperlig til.