Test: Xtra ribbe uten ben

Du har kanskje sett det? De har vært i butikkene i et par år fra flere leverandører. Xtra har det også. Ribbe uten ben. Er ikke dette en selvmotsigelse? Eller er det et kjærkomment produkt vi har ventet på lenge?

Jeg har ikke prøvd ribbe uten ben før, da jeg er relativt konservativ med hensyn til julemat. Spesielt ribbe. Men en gang må jo være den første.

Denne ble kjøpt på Coop Extra. Og det er på Coop en finner produkter fra Xtra. Ribben er produsert av Fatland Ølen, som så mye av Coops egne kjøttmerker.

Prisen, nå i siste halvdel av november, var 79,- pr. kg. Og det er jo egentlig en grei pris.

Her må en jo tenke på at en ikke betaler for ben. Det er kun kjøtt og flesk (svor) som følger med. Med andre ord, alt kan spises.

Men hvordan er kvaliteten?

Det første en legger merke til er at dette ikke er tynnribbe. Det er såkalt familieribbe uten ben. Her får en med en del av kotelettkammen. Det betyr litt tykkere stykker i den ene enden. Noen synes dette er bra. Men det skaper også litt problemer. For når den stekes, spesielt i tradisjonelle ovner, så er gjerne den ene enden høyere enn den andre. Dette skaper litt problemer når en skal frese svoret.

Dette er ikke helt umulig å fikse. Bl.a. kan en ha aluminiumsfolie over den biten av svoret som er “puffet”, mens en venter på at resten skal bli bra. Eller bygge opp under den lavere delen med noe. Så noen krise er det ikke.

Det neste jeg la merke til var at denne hadde dårlig skjært svor. Rutene manglet nesten helt på midten.

Ok, igjen, ikke noe stort problem om en har en skarp kniv liggende. Men en forventer at når de først skal gjøre jobben med å “rute” svoret, så tar de hele.

Jeg brydde meg ikke så veldig om dette. Jeg var mest nysgjerrig på dette med ben. Ville jeg like det? Var dette smart? Eller var det en forbrytelse mot norsk julemat?

Jeg krydret den godt med salt og pepper og lot den ligge noen timer(Den burde ligget over natten med krydderet godt innsmurt i svoret).

Deretter langtidstekte jeg ribben på 120 grader, og puffet deretter svoret så godt jeg kunne. Det ble ganske greit, men jeg må innrømme at jeg kunne klart å få bedre svor om jeg ikke var så sulten og utålmodig.

Konklusjon:

Ribben var helt ok. Men av alle ting, så fikk jeg problem med å skjære den i passende biter. Det hadde jeg overhodet ikke regnet med. Når jeg vanligvis skjærer ribbe, så bruker jeg gjerne beina som knivførende retningslinjer. Og om ribben er gjennomstekt og mør, så vil det kunne bli litt vanskelig å få til fine skiver. En sylskarp kniv må du i hvertfall ha. Og ta av svoret først.

På smak var den ganske god. Den ble passe saftig. Og svoret var godt. Den holdt mål. Men jeg savnet bena. Jeg savnet å tygge litt på de. Det er også et spørsmål om ribben ville blitt enda saftigere med ben. Det er egentlig umulig å si, men for all del, denne ble ikke tørr.

Denne ribben får godkjent. Og prisen var grei. Det er mye mat for penga. Passer perfekt til førjuls-middager

Men til jul, da skal jeg ha tynnribbe med ben. Tynnribbe blir jevnere stekt, er lettere å skjære passe tykke skiver, og svoret blir lettere jevnt bra.

Kr. 79,- pr. kg.
5.3

Smak

5.0/10

Pris

7.0/10

Kvalitet

4.0/10

Det positive

  • Mye mat for penga

Det negative

  • Dårlig rutet svor
  • Ujevn størrelse (Familieribbe)

One comment

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.