Test: Hellstrøms Franske Fiskegrateng

Jeg ble selv overrasket når jeg hørte at Hellstrøm hadde kommet med ferdigmat. Hadde ikke han brukt mange år på å slakte nettopp dette?

Fallhøyden er derfor selvsagt stor for en av Norges beste kulinariske kjøkkensjefer gjennom tidene. Men, hvis dette innebærer at du får gourmetmat inn i stuen signert Hellstrøm er det kanskje stort? Revolusjonerende kanskje? Jeg måtte selvsagt teste disse rettene. For første gang på mange mange år kjøpte jeg ferdigmat. Du får forøvrig disse foreløpig på ICA og Coop.

Litt skeptisk blir jeg når jeg leser på pakken.

hgrateng1b

Denne rettene er ikke en ferdig middag. Noe tilbehør må du fikse selv. Hellstrøm selv anbefaler på pakken en liten råkostsalat. Jeg ville vel slengt med poteter, ris eller pasta også jeg. Denne kan derfor ikke sammenlignes med Fjordland, som inneholder hele måltider med grønnsaker og tilbehør.

Da må den vel sammenlignes med fiskegrateng en finner ellers rundt omkring tenker jeg.

Skeptismen ble enda større av å lese på innholdsfortegnelsen.

18 % klippfisk var alt av fisk som var i pakken. Til sammenligning har:

 • Kystens Fiskegrateng fra Findus, som har fått litt kjeft for manglende fisk, hele 20% med Alaska Pollock.
 • Familiens Fiskegrateng fra Findus har hele 24% Alaska Pollock.
 • Lerøy sin Fiskegrateng med sei og torsk har 19%.

Så mengden fisk i pakken er tydeligvis ikke en prioritet for Hellstrøm. Da må det vel være kvaliteten på fisken, samt det som ellers blandes inn i pakkene som er viktig da?

Skal ikke ramse opp alt som var i retten (oppskriften), men pluss for uthevet skrift for allergikere. Det skal heller ikke være konserveringsmidler i rettene til Hellstrøm.

hgratenginnhold

Utløpsdatoen for min pakke var 18 mars. Så ca. en drøy måned skal dette holde seg i kjøleskapet. Sjeldent at en trenger å teste det da.

Prisen er i overkant for en fiskegrateng beregnet på 1 person. Jeg betalte 70 kroner på ICA for denne retten som trengte tilbehør. Kan cocotten den kommer i brukes på nytt tro?

Hva er en cocotte? Hentet dette fra thefreedictionary.com
1. (Cookery) a small fireproof dish in which individual portions of food are cooked and served
2. a prostitute or promiscuous woman (Nei det var ikke denne cocotten som fulgte med)

For at denne testen skulle være så ærlig som mulig, fulgte jeg tilbrednings-instruksjonene til punkt å prikke. Vel, ikke så vanskelig da. Forhåndsvarme ovnen til 200 grader. Ta av plasten, sette inn i ovnen i 10-15 minutter. Jeg valgte 15 minutter. (OK, det er plastikk også rundt Cocotten/formen som fiskegratengen er i, den må også tas av før du setter den inn.)

Du kan bruke mikroovn i 3,5 minutter, men det sier seg selv at denne nok blir best med litt tålmodighet og en ovn.

hgrateng2

Så var det å smake da.

Porsjonsmessig er dette ganske passe for 1 normal person. Voksne aktive skogsarbeidere eller hyperaktive barn trenger nok mere.

hgrateng3

Smaken var slett ikke verst. Slo meg bl.a. at smaken av potet lurte positivt rundt i ganen, sammen med det fransk innspirerte krydderet og klippfisken. Det hele var godt komponert.

Det var også så saftig at jeg måtte sjekke at den faktisk var ferdig stekt.

Så hva er dommen?

Jeg kjøper så å si aldri ferdig fiskegrateng, jeg lager selv. Men jeg har da smakt de forskjellige frosne variantene gjennom tiden. Denne slår helt klart alle konkurrenter i smak.

Men 70 kr. for en porsjon er det vel strengt tatt ikke verdt. Pluss med cocotte som kanskje kan brukes igjen noen ganger. Men å kjøpe en haug med disse til familien tror jeg ikke egner seg. Føler vel at det er å slå litt vel på stortromma for barn som allerede liker frosne varianter. At denne er mye sunnere er jeg litt i tvil om. Hadde vært gøy om noen tok seg råd til en analyse.

Den er også kanskje litt kjedelig for enslige med dårlig tid.

Det var morsomt å smake Hellstrøms ferdige fiskegrateng, det var godt. Men det blir med denne ene gangen for meg. Noen revolusjon i ferdigmat følte jeg ikke dette var.

Prøv heller hjemmelaget laksegrateng, siden du likevel må bruke tid på tilbehøret. Da lager du god mat til 4 for samme prisen.

Men, jeg gleder meg til å smake de andre to variantene av ferdigmat Hellstrøm har kommet med. Test kommer.

Terningkast 3

 (Satte denne ned til terningkast 3 etter å ha sovet på det.)
 


 

 

4 comments

 • Runar

  All respekt for Hellstrøm..Men dette er den værste fiskegratengen jeg har smakt. Minner meste om gammal potetstappe.

 • Andreia

  Smakte ikke noe særlig Bleh! Hellstrøm!!! Hvor er Klippfisk smakker i dine ferdigrettar !!!

 • OleCigar

  “Smaken var slett ikke verst”

  Då er den testa!
  Ja, smaken er spennande. Men det er ikkje nok volum, Meir fisk!!
  Pga smaken går eg likevel opp til terningkast 4! Som betyr at eg vurderar å kjøpa den igjen!

 • Ole cigar

  Takk for interessant test.
  For meg som ikkje har sjølvtillit til å laga din laksegrateng fordi den representerar ein terskel å passera, er alle desse ferdigrettane av interesse.
  Kjøpsbeslutning skjer ved hylla i butikken der f.eks. Fjorlandpakka vert utvald på grunnlag av enkle spontane mekanismar som:
  -Lenge sidan kjøttkaker!
  -nei, eg fekk lyst på ris på grunn av sweet and sour sausen i dag.
  -men så kjøpte eg kanskje laksen fordi “eg et for lite fisk”.

  Eg registrerar at du godkjenner smaken, det er viktig. Men eg legg merke til at som med andre ferdigrettar er porsjonane (for meg) litt for små. Eg er ofte halvsvolten ein time etter ferdigmat!
  Og så må der vel uansett kvaliteten vera mogeleg å laga fiskegrateng med litt meir enn 18% fisk når prisen er i øvre skikt?

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.