Tater Tots

Om du har vært en liten tur i USA, skal det godt gjøres å unngå Tater Tots. Disse potetene er utrolig populære der, og det med god grunn. Det er godt!

Tater Tots, eller Sprø Kubber som Hoffs har klart å omdøpe deres variant som du finner i frysedisken, stammer fra staten Oregon og brødrene Nephi og Golden Grigg som drev med bl.a. pomme frites på 50 tallet. De kom opp med en måte å bruke restene/avskjær fra potetene og kalte de Tater Tots. Hele historien finner du her.

I  norge spiser vi utrolig mye kokte poteter. Og det er nettopp kokte poteter du trenger for å lage disse på rekordtid. Så da passer det perfekt om du har rester. Men for all del, kok gjerne noen poteter kun for å lage disse.

Tater Tots kan minne noe på røsti potet, men der brukes ofte raspet rå potet.

Og ja, en bør bruke rivjern på Tater Tots, ikke bare mose de kokte potetene. Det gir litt luft og bedre konsistens.

Til 2 normale porsjoner (1 stor) trengs følgende:

  • 4 poteter
  • 1 ss mel
  • 1 ts malt tørket hvitløk eller hvitløkpulver
  • Salt og pepper
  • Olje til steking

Som du ser, ikke en lang liste med ingredienser. Men la oss for all del kalle dette for en grunnoppskrift. Her er det uante muligheter. Lek med forskjellig krydder. Eller rive og blande oppi kokte grønnsaker eller ost som f.eks. parmesan

Men ok, tilbake til grunnoppskriften. Først og fremst, potetene. Skrell de og kok de møre.  La de avkjøles. De bør også tørke litt, så la de gjerne ligge i 10 minutter på noen håndkler eller tørkepapir etter at de er avkjølt. Kalde og tørre kokte poteter fungerer best.

Deretter, riv de på de største hullene oppi en bolle.

Som sagt, å rive potetene gir litt bedre konsistens og litt luft. Om du kløner litt med å rive de siste bitene spiller ingen rolle.

Tilsett mel og krydder, og kna det hele sammen så det er jevnt fordelt.

Hvor mye salt og pepper? Vel, det er jo en smaksak, og det er jo bare å smake på potetdeigen. Men til de 4 potetene brukte jeg ca. 1 ts salt og 1/2 ts pepper.

Og om potetdeigen fortsatt er fuktig og lite fast, bruk litt mer mel. Det skal være omtrent som en fast brøddeig. Det skal ikke sige sammen når du former de.

Lag deretter små Tater Tots. Størrelsen er normalt ca. 2 cm lange og 1-1,5 cm tykke. Men det er ikke størrelsen det kommer an på 🙂

Du kan gjerne lage noen flate kaker også om du vil.

Trikset med å få de best mulig er stekingen. Egentlig burde du bruke frityr. Har du det, kjør på, men de fleste har jo ikke det hjemme.

Jeg har prøvd med å bake de i ovn. Og det fungerer ikke særlig bra med mindre du fryser de først.

Men med stekepanne blir de knallgode.

Bruk rikelig olje. Altså, ikke så mye at det blir frityrsteking. Men nok til at det er litt olje i hele bunnen av stekepannen.

Og bruk litt sterk varme. Om bryteren går fra 1 til 10, vil jeg si at du skal sette den på 9.

Stek de gyldne på alle sider.

Legg de deretter i 1-2 minutter på tørkepapir, så fettet kan renne av. Om du ikke gjør det, kan de bli litt myke.

Server.

Nam, dette er knallgodt.

Jeg testet disse til laks her om dagen. Jeg hadde bare en god del dill i deigen, og det ble supert. På tide å lage dine egne favoritter.