Sylting (Agurk og gulrot)

Hvorfor betale dyrt for sylteagurker, når du lager de bedre selv på noen korte minutter? Ja eller kanskje gulrøtter? Egentlig er det ikke mange grønnsaker som ikke egner seg til sylting.

På 10 minutter hadde jeg syltet ferdig 2 glass, en med gulrøtter og en med agurk. Så du blir ikke så veldig sliten av dette.

sylte3

Det er så enkelt som å kutte grønnsakene å ha i en krukke, koke opp lake, så helle laken over. Ferdig.

Det er vel egentlig bare en liten ting å tenke på. Og dette er egentlig flisespikkeri. Men er det våte, slappe grønnsaker som agurk, kan du helle laken over etter at den har blitt lunken. Mens med harde grønnsaker, som gulrøtter, hell laken over mens den er kok-varm.

Til 2 glass på til sammen ca. 0.7 liter brukte jeg følgende:

  • 4 dl hvit eddik 7% (Bruk gjerne mer spennende eddik som hvitvin-eddik osv)
  • 16 ts sukker
  • 1/2 ts malt koriander
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts nykvernet pepper
  • 1 laurbærblad
  • 3 medium store gulrøtter
  • 1 hel agurk

Kok syltetøyglassene/krukkene så de er så rene som mulig.

Kutt opp grønnsakene. Du kan gjerne bruke en ostehøvel eller lignende, men jeg synes de blir litt for tynne da. Så jeg brukte kniv, og skar de ca. 2-3 mm tykke.

Fyll glassene helt til randen. Klem gjerne litt ned på de så glassene er bokstavelig talt stappfulle.

sylte1

Du kan gjerne kombinere noen grønnsaker også, f.eks. agurk og løk.

Kok opp eddik, sukker, koriander, laurbærblad, salt, og pepper. La det koke i ca. 2 minutter, så en får litt smak ut av bl.a. laurbærbladet.

Plukk ut laurbærbladet, ingen liker å spise den. Hell laken over grønnsakene så glasset blir fylt helt opp. Som nevnt, gulrøttene kan du gjerne helle laken over mens den er kokvarm, så gulrøttene får en liten koketid. Agurkene trenger ikke det, så vent gjerne til laken er lunken før du heller over de.

sylte2

Hvis du vil leke litt, kan du selvsagt blande litt forskjellige grønnsaker iog bruke litt andre artige krydder. Forslag er hvitløk, fennikkel frø, eller nellikspiker.

La de syltede grønnsakene bli romtemperatur før du setter de i kjøleskapet. De blir best om du lar det stå til neste dag før du begynner å småspise på de. Og enda bedre på dag 2. Syltede grønnsaker holder seg svært lenge før de blir dårlig, men det er jo ingen hensikt i å lage opp mye, siden dette tar så få minutter å fikse.