Steinbitfilet med Piri Piri/Estragon rømmesaus

Luksusmiddag til hverdags pris. Takket være steinbitfilet som ofte er på tilbud nå om dagen.

Steinbitfilet fortjener å lages på en litt ordentlig måte. Det er en flott fisk som roper etter respekt. Det er riktignok Ikke så ofte jeg spiser fisk, og enda sjeldnere at jeg får tak i bra fisk til en fornuftig pris, det ble derfor litt mer tanke rundt et godt måltid nå.

Så jeg gikk samtidig i krydderhyllene i butikken etter inspirasjon.

Tørket Piri Piri lyste opp foran meg. Piri Piri fra Santa Maria er en krydderblanding som inneholder mest Chili men også litt andre krydder . Den er litt sterk, men veldig aromatisk. Så det er bare å ikke bruke for mye av den.

Wikipedia definerer Piri Piri  mere som en gruppe Chili pepper tilhørende Capsicum frutescens.

Uansett, den er svært spennende.

Piri Piri fra Santa Maria

Sausen laget jeg først, for at smakene skulle komme frem/sette seg.

Veldig enkelt. Jeg puttet følgende oppi en sause kjele:

  • 150 gram sæter rømme
  • 1 knust tørket Piri piri pepper (på størrelsen med en halv liten teskje før jeg knuste den)
  • 2 teskjeer Estragon
  • 1 dl melk. (mer om du synes sausen blir for tykk senere)

Lot den koke i 10 minutter.

Så klemte jeg saften fra en halv sitron oppi. Lot den stå og småputre til resten av maten var ferdig. Trenger ikke noe salt her.

Steinbitfileten er enkelt å håndtere. Bare skjære den i passe stor stykker om du ikke allerede har fått butikk ansatte til det. 180-200 gram er passe synes jeg. Skjær av evt skinn, fettslintrer eller det du ikke synes ser bra ut.

Jeg krydret den med kun salt og nykvernet pepper. Så hadde jeg fersk godt smør (fra Norge) oppi en stekepanne. La pannen bli passe god og varm. Legg fileten oppi. Skru varmen ned til medium. Snu den når det passer. Fisken er ganske så fast, så du trenger ikke være redd for at den faller fra hverandre med mindre du er veldig hardhendt. Stek den ferdig.

Hvor lang tid det tar varierer naturligvis med størrelsen. Fersk steinbitfilet er en veldig saftig og god fisk, så ikke over-stek den. Min var ca. 3 cm tykk, og tok ca. 10 minutter på medium varme. For de som liker den litt rå inni (noen gjør faktisk det) så holder det med 7-8 minutter.

Salt og pepper. Stekte den med kun smør i panna.

Jeg serverte denne med litt stekt fersk spinat. Tok en kvart løk og et fedd hvitløk, finhakket dette. Oppi en kjele eller stekepanne med litt olje. Ta den nyvaskede spinaten (husk å vask den selv uansett hvor ren den ser ut) oppi stekepannen/kjelen når løken har begynt å frese. Litt salt og pepper. Tar ca. 3-4 minutter, så er den ferdig.

Også poteter selvsagt. Hadde noen mandel poteter som passet ypperlig.

Dette var så forbanna nydelig! Hadde jeg drevet restaurant nå, hadde jeg fint satt denne retten opp, til en pris som ligger på rundt 300 kr.

Total kosten min? 40-50 kroner.

Løp og kjøp!

Stekt Steinbitfilet med spinat og Piri Piri/Estragon rømmesaus