Mukka mat!

Nei det handler ikke om hudfarger eller Spellemannsprisen.

Det handler om mat. Eller hva som enkelte betegner som mat i hvert fall.

Har tidligere nevnt en del produkter jeg har sluttet å spise. Men fant ut at jeg måtte nevne noen av de jeg aldri har begynt å spise.

MUK ( Mekanisk Utbenet Kjøtt). Flott navn. Høres ut som en fornuftig metode for å spare arbeidskraft. Og det er det jo også. Men………. Skal moderne teknologi sammen med jakten på fortjeneste ende med at vi blir foret med møkk? Skal vi tillate store konserner å selge oss mat som kun noen få vet innholdet av?

For å sitere Wikipedia:

”MUK  ” er en masse som lages ved at bein og annet avfall fra slaktede griser og fjørkre sendes gjennom en spesiell maskin. Disse MUK-maskinene behandler slakteriavfallet slik at også kjøttrester som ikke lar seg skjære bort med kniv, utnyttes. I tillegg følger det med en del beinmarg, bindevev og beinrester. Det er av den grunn ikke tillatt i Norge å lage MUK av storfe og sau, da det kan spre sykdommer som kugalskap.

Nå høres det vel ikke så godt ut lenger?

Diskusjonen om dette blir tatt opp med jevne mellomrom i enkelte medier, men jeg klarer ikke å ligge unna fordi den stilner av. Jeg vil ikke at vi skal glemme denne Mukka maten. Og når jeg Googlet “MUK” og “Mekanisk Utbenet Kjøtt”, så fikk jeg veldig få treff. Det skremte meg! Skulle trodd mange flere snakket om dette.

Takk til Wikipedia. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Chickens_in_market.jpg

Eksempler på hva du kanskje spiser som inneholder MUK?

  • Nå hadde jeg tenkt å skrive opp navnene på pølsene Prior selger som inneholder MUK, men det var ganske enkelt. Samtlige pølser fra Prior inneholder en god mengde MUK. Opptil 47% av innholdet i pølsene er MUK.  Eller gikk jeg glipp av en som var ren?
  • Det gjelder også stort sett samtlige karbonader, nuggets, panetter og kjøttkaker som Prior selger.
  • Mye av Prior pålegget innholder også MUK.
  • Kebaben du spiser på vei hjem fra byen inneholder antagelig MUK
  • Pølser av svin. Gilde og Grilstad har sagt at de ikke bruker MUK. Jeg velger å stole på det.

Diskusjonen om det er usunt skal ikke jeg ta. At det også til tider kan være sunnere enn andre alternativer er godt mulig. For all del, jeg skal gå så langt som til å godta at det er trygt også.

Men beklager, jeg vil ikke spise en guffen masse som inneholder alt det jeg til vanlig ikke ønsker å få i meg, som tarmer, sener, brusk og beinrester. Og beklager, jeg stoler ikke på leverandører som må presses til å skrive opp innholdsbetegnelser. For de fleste har motvillig akseptert de siste forskriftene.

De kan skryte så mye de vil av hvor effektive de moderne maskinene har blitt. Men nei takk.

Håper holdningen fra en Direktør i 2005 ikke gjelder lenger. Han saModerne MUK-maskiner har mindre innhold av beinfraksjoner enn tidligere. Etter våre definisjoner inneholder massen vi får ut av maskinene så mye intakt muskelstruktur at det ikke lenger trenger å defineres som MUK

Mindre innhold av beinfraksjoner??

Ja til merking, jeg vil vite hva jeg spiser. La oss ikke glemme hva produsenter gjør eller ikke gjør. Ta det opp med dine nærmeste. Spre ordet. Les innholdsbetegnelser! Bli en ”Mukka spreder” du også!

Lese mer om MUK?

Våger du å se bilder, kan denne reportasjen fra NRK være en bra start.

Ellers finner du noe her:

http://www.side2.no/helse/article3283968.ece

http://forbrukerportalen.no/Artikler/2005/1119867571.32

One comment

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.