Purreløksuppe

Jeg bruker mye purreløk. Og da bruker jeg jo sjeldent det ytterste, mest grønne på purren.

Men den egner seg så perfekt til suppe. Den roper etter å bli brukt som kraft.

Dette trenger du til 2 store / 4 små porsjoner:

  • 1 purreløk
  • 1 liter vann
  • 5-6 ss margarin eller smør
  • 3-4 ss hvetemel
  • 3-4 dl melk
  • salt og hvit pepper
  • 2 ts gressløk

Del purreløken i to, der hvor bladene blir mørkegrønne. Du sitter da med ca. 1/3 lysgrønn purre, og 2/3 mørkegrønne blader. Del så purreløken på langs. Vask godt inni purren for å fjerne sand og jord. Grovkutt de mørkegrønne og fres de i en kjele med 1-2 ss smør i 2-3 minutter.

purreloksuppe1

Tilsett deretter ca. 1 liter vann. Så la det småkoke i ca. 45 minutter. Ikke noe krydder. (Grønnsaker bør sjeldent koke lenger enn ca. 45 minutter, da de ofte kan bli bitre av det.)

purreloksuppe2

Så tar du en ny kjele (evt. sil kraften i en bolle og bruk samme kjele), og lager jevning. 3-5 ss margarin eller smør som du smelter. Ikke la det blir brunt. Tilsett mel, litt og litt om gangen, til det blir litt tykt. Men ikke for tykt. Det skal være litt føyelig og mykt. Så siler du kraften oppi. Litt om gangen, pass på at du rører ut jevningen godt. (Skulle den klumpe seg, sil den i en ny kjele nå).

Så tilsettes litt finhakket purreløk fra den “gode” enden. La suppen koke i ca. 30 minutter.

purreloksuppe3

Så tilsetter du litt melk, og smaker til med salt og hvit pepper (sort pepper kan brukes, men kan lage små prikker i suppen). La den koke i 5-10 minutter til, men pass på at den ikke koker over eller brenner seg i bunn pga melken.

Tips. Sliter du med å få frem smaken fra purren, eller synes den er for kjedelig, hiv en grønsak eller hønsebuljong terning oppi.

Jeg liker å strø litt gressløk på toppen ved servering. Og fersk brød selvsagt.

purreloksuppe4

Ferdig. Ja det tar riktignok 1-2 timer å lage, men det er ikke mer enn 10 minutters arbeid. Og purreløksuppe er godt. Og økonomisk!